Zisk Tesca klesl druhý rok v řadě. Investoři žádají hlavu šéfa řetězce

Akcie řetězce Tesco se propadly

Akcie řetězce Tesco se propadly Zdroj: tesco

Největšímu britskému maloobchodnímu řetězci Tesco se stále nedaří. Po mnoha letech růstu a prvním propadu před dvěma lety firmě v uplynulém finančním roce opět klesl zisk. Řetězec nepřestává ztrácet podíl na klíčovém domácím trhu na úkor diskontních prodejen jako Aldi nebo Lidl, ještě hůře se vede zahraničním pobočkám.

Zisk loni klesl o šest procent na 3,3 miliardy liber (skoro 110 miliard korun),výsledek zhruba odpovídá předpokladům analytiků, kteří podle agentury Reuters předpokládali celoroční zisk 3,2 miliardy liber. Je ale nižší než výsledek za předešlý hospodářský rok 2012/2013, kdy Tesco hospodařilo se ziskem 3,45 miliardy liber. Poslední finanční rok společnosti skončil 22. února.

Srovnatelné tržby, které nezahrnují vliv nově otevřených obchodů, v tomto období klesly o 1,4 procenta. Tržby v britských prodejnách otevřených déle než rok, do kterých není započten prodej pohonných hmot a daň z přidané hodnoty, ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí klesly o tři procenta. Je to největší čtvrtletní pokles za tři roky, co v čele firmy stojí Phil Clarke.

Kvůli špatným výsledkům firmy, jejíž zisk v roce 2012 klesl poprvé za 20 let, vyzvala dvacítka největších investorů Clarka, aby opustil vedení společnosti, píše deník Financial Times. „Clarke ukázal, že není člověkem na svém místě. Prosadil špatnou strategii,“ uvedli investoři.

„Tesco mělo rozpoznat hrozbu ze strany diskontů nejméně před 18 měsíci a jednat. Obávám se, že nyní je příliš pozdě. Morrison plánuje snížení cen, ale Tesco nesnižuje ceny v takové míře. To je chyba. Clarke zkrátka není stejný kalibr jako Sir Terry (bývalý šéf Tesca Leahy),“ uvedl jeden z nespokojených akcionářů.

Tesco oslabilo i v Česku

Na dalších trzích padal zisk ještě rychleji. Souhrnný výdělek na českém, maďarském, slovenském, tureckém a irském trhu dosáhl 238 milionů liber, meziročně tak klesl o 28 procent. Tesco je třetím největším řetězcem obchodů na světě. Na český trh firma vstoupila v roce 1996.

Údaje o zisku na českém trhu Tesco nezveřejnilo. Tržby klesly o 4,4 procenta, uvedla firma, aniž by sdělila jejich absolutní výši. Podle Tesca se ovšem situace v průběhu roku zlepšovala. Zatímco v prvním čtvrtletí tržby meziročně klesly o devět procent, na konci roku už posilovaly o 0,6 procenta.