Zkrachovala CK Monmare travel. Její majitel má ještě cestovní agentury

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Holiday World

Pouhý rok po svém založení zkrachovala brněnská cestovní kancelář Monmare travel a stala se tak druhou cestovkou, která letos ukončila činnost vyhlášením úpadku. Monmare má v zahraničí 86 turistů, pobyty však údajně dokončí v řádném termínu. Majitel Monmare Roman Tandler vlastní ještě cestovní agentury, jejichž osud je nejasný.

Monmare travel patřila mezi menší cestovní kanceláře, přičemž koncesi získala teprve loni v červnu. „Vzhledem k nízkým prodejům a cenám na trhu jsme nebyli schopni dále situaci udržet a musíme ukončit činnost,“ citovala agentura ČTK vyjádření kanceláře. Její internetové stránky stále fungují.

Nyní má Monmare v zahraničí 86 turistů, z toho 21 v Turecku a 65 v Bulharsku. Ti mají ubytovaní i letenky uhrazené, dovolenou tak dokončí a repatriace prý nebude nutná.

Do Turecka již klienti neodletí

Klienti, kteří měli odletět ve středu do Turecka, už ale neodcestují. Cestovní kancelář je kontaktuje a s informacemi o postupu uplatnění nároku u Generali, u níž má uzavřené povinné pojištění proti úpadku. „Podle odhadů je pojistný limit CK kolem šesti milionů korun a cestovní kancelář je přesvědčena, že pokryje veškeré oprávněné nároky klientů,“ uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Letos jako první nepřežila CK Conti
První cestovní kancelář, která v Česku letos ukončila svou činnost, byla pražská cestovka Conti. Kvůli finančním problémům na sebe v květnu podala návrh na insolvenci. V zahraničí v době bankrotu neměla téměř žádné klienty, pouze dva lidi na Slovensku. Conti působila na domácím trhu 24 let.

Poškození zákazníci se nicméně již nyní mohou obracet na asistenční službu Europ Assistance. Podrobné pokyny najdou na webových stránkách generali.cz. „Klienti Monmare travel, kteří měli u Generali uzavřené individuální připojištění rizika neuskutečnění zájezdu, mohou očekávat výplatu pojistného plnění do 14 dnů. V opačném případě je lhůta až šest měsíců,“ upřesnil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Prodělečná agentura

Podle zjištění serveru E15.cz majitel a jednatel Monmare Roman Tandler vlastní ještě cestovní agenturu Romtan travel, která na svém webu nabízí výpravy do Nepálu či Tádžikistánu. Server E15.cz se s Romanem Tandlerem spojil, ale ten se k osudu agentury odmítl vyjádřit: „Nezlobte se, nemám čas, mám toho hodně, musím vyřídit spoustu hovorů,“ řekl pouze a zavěsil.

Také Romtan je poměrně mladou firmou založenou v listopadu 2011. Na svých stránkách uvádí stejnou adresu jako Monmare, tedy na brněnské ulici Milady Horákové. Podle jediné účetní uzávěrky zveřejněné v obchodním rejstříku firma v roce 2012 skončila ve ztrátě, když prodělala 283 tisíc korun při tržbách jeden milion.

Aktivní Roman Tandler

Portál Krachycestovek.cz navíc upozornil, že Tandler je v cestovním ruchu aktivní již od roku 2008, kdy na živnostenský list rozjel Cestovní agenturu Roman Tandler, která sídlí v Městském informačním centru v Kunštátu. I tato agentura stále funguje.

Tandler také působí jako odpovědný zástupce původně stavební firmy Vertikal Servis, která si loni pronajala obchodní značku Cestovní kancelář Juhász od zavedené severomoravské CK Juhász. „Ta se vloni dostala do problémů poté, co vyšlo najevo, že nezískala povinné pojištění proti úpadku a nemohla pořádat vlastní zájezdy,“ uvádí Krachycestovek.cz. Podle portálu Tandlerovi navzdory bankrotu jeho cestovky nic nebrání, aby i nadále působil v cetovním ruchu a provozoval agentury.