Zoot dokončil reorganizační plán, držitelé dluhopisů mají dostat zpět desetinu

Zoot

Zoot Zdroj: Zoot

Zoot
Zoot
Zoot
Zoot, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Zadlužený internetový obchod s módou Zoot dokončil reorganizační plán. Měl ho podle rozhodnutí Městského soudu v Praze předložit do konce října. Stěžejním bodem plánu zůstává vstup nového investora Company New, která je součástí investiční skupiny Natland. Ta je největším věřitelem s pohledávkami za zhruba 230 milionů korun. Informoval o tom mediální zástupce Tomáš Holý. O přijetí plánu budou na své schůzi hlasovat věřitelé firmy, termín zatím není znám, uvedl. Zoot ve čtvrtek plán předložil soudu, řekl insolvenční správce firmy Lukáš Zrůst.

Internetový prodejce má asi tři stovky věřitelů a jeho dluhy dosahují 761 milionů korun. Firma chce reorganizaci využít k očištění od dluhů. E-shop s módou Zoot loni nezvládl financování svého provozu, zadlužil se a dostal do potíží. Letos v lednu požádal insolvenční soud o ochranu před věřiteli. Reorganizaci povolil firmě Městský soud v Praze na začátku května. Pokud věřitelé reorganizační plán schválí, bude moct e-shop vystoupit z insolvence a začít fungovat jako běžná firma. Zrůst odhaduje, že by k tomu za splnění podmínek mohlo dojít příští leden či únor.

Zajištěné pohledávky Company New dosahují 108 milionů korun, která je hodlá kapitalizovat. Výměnou má získat kontrolní podíl v e-shopu.

"Nezajištění věřitelé, kteří přihlásili své pohledávky, budou uspokojeni z prostředků poskytnutých investorem formou příplatku do základního kapitálu ve výši 40 milionů," uvedl Holý. Tito věřitelé získají deset procent ze svých pohledávek vyplacených za tři roky, anebo 2,5 procenta vyplacená ihned, až začne reorganizační plán platit.

Investor dále posílí vlastní kapitál Zootu formou příplatku mimo základní kapitál, kterým splatí část provozního úvěru a sníží zadluženost e-shopu. "Investor navíc poskytne dlužníkovi příplatek mimo základní kapitál ve výši 120 milionů korun, který bude sloužit k částečnému splacení čerpaného provozního úvěru," uvedl Zrůst. Tím se výrazně sníží zadlužení e-shopu. Natland tak přímo či nepřímo dá do Zootu téměř 270 milionů korun, dodal.

Držitelé firemních dluhopisů, kteří by jinak nedostali nic, protože jejich pohledávky jsou podřízené a byly by uspokojovány až jako jedny z posledních skupin věřitelů, obdrží za tři roky zhruba 9,5 procenta hodnoty dluhopisů. Jde o návrh nad rámec zákona díky dohodě s novým investorem, uvedl Holý. Mohou se ale také rozhodnout pro variantu, že získají akcie již finančně zdravé firmy.

"Uspokojení pohledávek navrhované Zootem v reorganizačním plánu nezajištěným věřitelům (včetně firemních dluhopisů) je podstatně vyšší, než pokud by ZOOT skončil v konkurzu. Také míra uspokojení věřitelů ZOOTu je ve srovnání s jinými insolvencemi nadstandardní a vysoko nad průměrem v České republice," uvedla finanční ředitelka firmy Lucie Zdražilová.

Zoot letos prošel řadou organizačních změn. Jeho vedení považuje za zásadní, že se provozní náklady snížily o více než polovinu, otevřel vlastní prodejnu v Praze na Černém Mostě a začal prodávat vlastní značky.