Obchod se zahraničím skončil v plusu. Kladný může být i celý rok

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro)

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro) Zdroj: Novak Tomas/Euro

Běžný účet platební bilance skončil v květnu překvapivě v devítimiliardovém přebytku. V dubnu běžný účet, který je souhrnem všech transakcí Česka se zahraničím, vykázal schodek 11,4 miliardy korun.

„Celkově můžeme hodnotit vývoj běžného účtu velmi pozitivně. Existuje velká šance na dosažení lepšího výsledku než v loňském roce,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. „Příznivý vývoj v platební bilanci od počátku roku nám dává dost důvěry věřit v první přebytek běžného účtu platební bilance v historii ČR,“ dodala hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

V květnu byly vyplaceny dividendy ve výši 13 miliard korun. Bilance zboží a služeb byla aktivní ve výši 25,6 miliardy korun a běžné převody do Česka z rozpočtu EU vykázaly přebytek 8,3 miliardy korun. Přebytek bilance obchodu s cizinou se proti dubnu snížil o téměř čtyři miliardy na 20,2 miliardy korun.

Příliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropské centrální banky činil 10,9 miliardy korun. Přímé zahraniční investice skončily v přebytku 16,7 miliardy korun, z toho 7,6 miliardy byl reinvestovaný zisk. Ostatní investice vykázaly přebytek 11,3 miliardy korun.

„Příliv kapitálu byl ovlivněn především změnou krátkodobé pozice bank vůči zahraničí. Saldo transakcí pro klienty ČNB vedlo, po vyloučení kurzových rozdílů, ke zvýšení devizových rezerv o 3,1 miliardy Kč,“ doplnila banka.