Ochraňte své úspory před inflací. Investice do zlata je tou správnou cestou

Zlaté mince

Zlaté mince Zdroj: SAFE HERITAGE a.s.

O Češích se říká, že neradi riskují a hlídají si své jistoty. Teď ale přichází doba, kdy pojem jistota nabírá zcela jinou formu.

To, co jste si před pár lety mohli pořídit za své úspory, dneska už nekoupíte. Kupní síla peněz za poslední roky oslabuje, a to v důsledku neúprosně rostoucí inflace.

Inflace se tak stává strašákem, kterému aktivně čelí nejen investoři, ale i běžní spotřebitelé. Dobře ví, že zatímco nechávají své finance ležet ladem na účtu, o mnohé přicházejí. Není divu, že se čím dál více začíná mluvit o investování a alternativních formách spoření.

Češi a investice do drahých kovů

Když se zeptáte finančních expertů, do čeho se dnes vyplatí investovat, dají vám dvě hlavní odpovědi: nemovitosti a drahé kovy. Češi dříve nebyli zrovna největší investoři do drahých kovů (alespoň v porovnání s dalšími státy), nicméně situace se začíná postupně obracet. Právě zlato se totiž jeví jako vynikající prostředek pro uchování hodnoty peněz – a zvlášť v případě bleskově rostoucí inflace.

Jak na nákup investičního zlata?

Když se mluví o investici do žlutého kovu, existuje několik možností. Řeč může být třeba o fyzickém zlatě – například mince, slitky nebo cihličky. Ty pořídíte v kamenných prodejnách i na autorizovaných e-shopech. Vybírat můžete z desítek modelů podle ceny či emitenta.

Pokud jste ještě žádné zlato nikdy nekupovali, je vhodné dopředu prozkoumat trh a zjistit, o jaké druhy mincí a slitků je největší zájem. V některých případech vám nejen uchovají hodnotu vložených peněz, ale také je zhodnotí. Svou roli hraje motiv, rok výroby nebo celkový náklad (počet vyražených kusů).

Je investice do drahých kovů dost bezpečná?

Zlato má jednu vynikající vlastnost, a tou je vysoká likvidita. Poptávka po zlatě je natolik vysoká, že o kupce nebudete mít nikdy nouzi. Proto je zlato jako uchovatel hodnoty vašich finančních rezerv ideální.