ODEMČENO: ČNB rozdala tresty úvěrářům, muničky bojují o prach, čínské MG4 překvapilo

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: e15 Miroslav Belančin

České muničky bojují o vzácný střelný prach. Mezi sebou i proti evropské a americké konkurenci

Zaplo a Profi Credit na pranýři. ČNB rozdala úvěrářům exemplární tresty, zaplatí miliony

Čínské MG4 jezdí lépe než řada jeho evropských konkurentů. I když vypadá jako z jiného světa

Odemykáme pro vás tři prémiové články

🔓 České muničky bojují o vzácný střelný prach. Mezi sebou i proti evropské a americké konkurenci

Nový americký a také britský balík vojenské pomoci Ukrajině za desítky miliard dolarů ještě více vyostří napjatou situaci na světovém trhu se střelným prachem. Poptávka především po dělostřelecké a tankové munici přitom rychle roste už třetím rokem. Další miliony kusů potřebuje nejen ukrajinská armáda, ale i země NATO. Kvůli agresivnímu Rusku začínají výrazně rozšiřovat svoje vlastní zásoby.

🔓 Zaplo a Profi Credit na pranýři. ČNB rozdala úvěrářům exemplární tresty, zaplatí miliony

Na tuzemském trhu nebankovních půjček padly v posledních týdnech výstražné sankce. Česká národní banka masivně vytrestala tandem známých hráčů na úvěrovém trhu. Pokutami v souhrnné částce jedenácti milionů korun regulátor „ocenil“ ledabylost při poskytování půjček, stejně jako lhostejnost při prověřování finanční kondice dlužníků. Některé z úvěrových smluv pak dokonce ani nebyly podepsané. Přestože tresty padly za byznysové přešlapy úvěrářů primárně z dob pandemie, experti soudí, že trh nebankovních půjček od té doby udělal v Česku jen částečný krok vpřed, a dlužníkům tak hrozí potenciálně rychlé pády do dluhových pastí. 

🔓 Čínské MG4 jezdí lépe než řada jeho evropských konkurentů. I když vypadá jako z jiného světa

Čínu není radno podceňovat. A už vůbec ne čínské státní automobilky a jejich elektromobily. A zvlášť ne ty, které se pyšní evropským názvem. Jako elektrické MG4.

VIDEO: Rozhovor s Miroslavem Singerem

Video placeholde
Rozhovor pro FLOW s ekonomem Miroslavem Singerem • e15

Další premium články e15:

Pražák urychluje investice v Synthesii. Rozšíří výrobu klíčové suroviny pro výbušniny

Pardubická chemička Synthesia reaguje na zvýšenou poptávku po nitrocelulóze, klíčové surovině k výrobě střelného prachu pro velkorážovou munici. Necelé tři měsíce poté, co ji převzala skupina Kaprain Karla Pražáka, zahájila investici do navýšení výrobních kapacit, která jí umožní zvednout roční produkci o 16 procent. Informaci sdělil e15 v rozhovoru šéf chemické části skupiny Kaprain Jan Kadaník.

Co očekávat od iOS 18? Pokrok ve víru umělé inteligence

Apple již oznámil, kdy se bude konat jeho vývojářská konference WWDC24. Ta začne úvodní Keynote 10. června a skončí až 14. června. Právě na úvodní speciální akci se pak dozvíme podrobnosti o iOS 18, nové verze operačního systému, který pohání všechny iPhony. Co od něho očekávat?

Gálik s Raškou budují nový byznys. Pomocí algoritmů chtějí zvýšit výnos z investic do bytů

Do realitních investic začínají promlouvat velká data a algoritmy, což na trh přilákalo i zcela nové hráče. Naposledy na vlnu „robotického“ obchodování s byty naskočilo duo česko-slovenského podnikatele Stanislava Gálika a byznysmena Tomáše Rašky. Loni v létě rozjeli novou společnost s názvem Pretty Good Company (PGC) a od té doby na základě datové analýzy nakoupili a prodali vyšší desítky bytů.