ODEMČENO: Škoda musí zvýšit zisk, cena lithia pod Cínovcem padla, Čechy zlákaly repo fondy

Člen představenstva Škody Auto Michael Oeljeklaus, jenž zodpovídá za výrobu a logistiku.

Člen představenstva Škody Auto Michael Oeljeklaus, jenž zodpovídá za výrobu a logistiku. Zdroj: Škoda Auto

  • Škoda Auto musí zvýšit ziskovost, aby se jí vrátily investice do elektromobilů, říká šéf výroby
  • Český lithiový poklad zlevnil o čtyři biliony. Rozhodnutí o těžbě padne v ČEZ do konce roku
  • Čechy lákají fondy cílící na sedmiprocentní úrokovou sazbu ČNB. Nalili do nich miliardy

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu…

odemykáme >>>

🔓 Škoda musí zvýšit ziskovost, aby se jí vrátily investice do elektromobilů, říká šéf výroby

Mladoboleslavská Škoda Auto čelí největšímu propadu prodejů ve své historii. Ještě v roce 2018 udala na světových trzích jeden a čtvrt milionu škodovek, loni „jen“ 731 tisíc. Děje se tak v mimořádně složitém období, kdy automobilky přecházejí z výroby spalovacích vozů na elektromobily. „Vedle obratu tak jde hlavně o rentabilitu tržeb, nyní v ní cílíme na osmiprocentní hranici. To bude pro budoucnost rozhodující. Škoda Auto bezpodmínečně musí navýšit ziskovost, aby dosáhla rychlé návratnosti masivních investic, kterými si nyní zajišťuje přechod na elektromobilitu,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro deník E15 člen představenstva Škody Auto Michael Oeljeklaus, jenž zodpovídá za výrobu a logistiku.

odemykáme >>>

🔓 Český lithiový poklad zlevnil o čtyři biliony. Rozhodnutí o těžbě padne v ČEZ do konce roku

Česko jen s mírnou nadsázkou zchudlo v posledním roce o zhruba čtyři biliony korun. O tolik se znehodnotily masivní zásoby lithia pod severočeským Cínovcem. Důvodem je cenová eroze klíčového kovu pro elektromobilitu na světových burzách. Lithium se s šedesátiprocentním poklesem stalo jedním z největších komoditních propadáků uplynulého roku. Ani podstatně nižší cena prý ambici těžby cínoveckého lithia neohrozí. Finální rozhodnutí majoritního vlastníka projektu ČEZ o tom, jestli polostátní energetika na Cínovci kopne do země, má nicméně teprve padnout.

odemykáme >>>

🔓 Čechy lákají fondy cílící na sedmiprocentní úrokovou sazbu ČNB. Nalili do nich miliardy

Velké oblibě tuzemských investorů se aktuálně těší podílové fondy, které nabízejí zhodnocení blížící se základní úrokové míře centrální banky. Takzvaná dvoutýdenní repo sazba ČNB činí od loňského června sedm procent a je tak nejvyšší od konce 90. let. Do repo fondů a fondů krátkodobých investic, jak se tyto investiční nástroje nazývají, přitekly za poslední rok díky lákadlu atraktivních výnosů miliardy korun.

VIDEO: Nákup bytu? Líná pusa, holé neštěstí

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Nákup bytu? Líná pusa, holé neštěstí. Hbitý jazyk dokáže vydělat milion • Videohub

Další články z prémiového obsahu:

Miluji možnost aktivně ovlivňovat věci, říká private equity investor Ondřej Benáček

Budoucí prodej některé z našich firem na pražské burze by byl skvělý, říká v rozhovoru pro E15 investor Ondřej Benáček, řídící partner investiční firmy Central Europe Industry Partners, která se jako jedna z mála v Česku specializuje na oblast nazvanou private equity. Společnost v současnosti spravuje již dva fondy, které zhodnocují peníze institucionálních a movitých investorů nákupy podílů zejména v českých firmách. Nově navíc CEIP připravuje ve spolupráci s firmou Conseq fond fondů, který by měl svět private equity otevřít i menším tuzemským investorům.

Milovníky šachu mohou zaujmout akcie ambiciózního nováčka na londýnské burze

Šachy se hrají po celém světě již téměř 1500 let a i přes své stáří obstály v testu času. Zejména v posledních letech obliba této strategické hry prudce rostla. Nahrála tomu i pandemie covidu, která přenesla život do online světa, z čehož těžily různé šachové portály a také seriál Queen’s Gambit (Dámský gambit), který v roce 2020 uvedla internetová televize Netflix. Nyní mají nově možnost se svést na vlně popularity také burzovní investoři. Na londýnské burze zalistoval své akcie oficiální partner Mezinárodní šachové federace (FIDE).

Komárkova výhra v loterii. Jeho Allwyn loni vydělal rekordních téměř 30 miliard

Mezinárodní sázkařský gigant Allwyn Karla Komárka loni poprvé v historii vydělal více než miliardu eur. Upravený ukazatel provozního zisku EBITDA mu loni vzrostl o 21 procent na zhruba 1,2 miliardy eur, v přepočtu přibližně 28 miliard korun, a příští rok by měl opět poskočit směrem vzhůru. Do výsledků se totiž promítne akvizice provozovatele britské Národní loterie Camelot.