Olomouckému Nutrendu se po pandemii opět začíná dařit. Půlku své produkce loni exportoval

Obchod Nutrend v Plzni

Obchod Nutrend v Plzni Zdroj: Nutrend

Společnost Nutrend D.S., která v Olomouci vyrábí sportovní výživu a potravinové doplňky, loni zvýšila tržby o 19 procent na 1,109 miliardy korun z 935 milionů korun v roce 2021. Její hospodaření ale skončilo ztrátou 32,8 milionu korun po zisku 15,8 milionu korun v roce 2021.

Společnost Nutrend D.S., která v Olomouci vyrábí sportovní výživu a potravinové doplňky, loni zvýšila tržby o 19 procent na 1,109 miliardy korun z 935 milionů korun v roce 2021. Její hospodaření ale skončilo ztrátou 32,8 milionu korun po zisku 15,8 milionu korun v roce 2021. ČTK informaci získala z výroční zprávy společnosti Nutrend D.S.

„Rok 2022 byl stále ještě ovlivněn dopady celosvětové situace s onemocněním covid-19 a především vypuknutím války na Ukrajině. Tato situace zapříčinila neúměrný nárůst cen materiálových vstupů, energií a osobních nákladů,“ komentoval ve výroční zprávě loňský rok ředitel společnosti Nutrend D.S. Richard Zedník. Společnost Nutrend D.S. se v roce 2022 potýkala i s nedostatkem surovin a obalů. Loňský růst tržeb Zedník přičetl vyšší poptávce i růstu prodejních cen.

Firma Nutrend D.S. v roce 2022 zhruba 52 procent produkce exportovala, tržby z vývozu meziročně vzrostly o třetinu. „V roce 2022 byla navázána spolupráce s novými zákazníky z Albánie, Barmy, Gruzie, Kosova, Libye, Makedonie, Maroka a Itálie,“ podotkl Zedník. V Česku společnost potravinové doplňky a sportovní výživu dodává do obchodních řetězců, fitness center, specializovaných prodejen se zdravou výživou, lékáren či cyklistických prodejen. Firma loni zvýšila prodej výrobků do maloobchodní sítě o 13 procent a u sportovní výživy zaznamenala nárůst o 22 procent.

Společnost Nutrend D.S. loni v Česku provozovala 21 prodejen. Celkový obrat firemních prodejen roce 2022 meziročně vzrostl o 74 procent na 117 milionů korun, jelikož o rok dříve musely být obchody kvůli pandemii značnou část roku uzavřeny.

Firma v předchozích letech výrazně investovala do svého rozvoje. V roce 2016 v okrajové části Olomouce dokončila další etapu rozšíření výrobního areálu, v němž vzniklo několik stovek metrů čtverečních výrobních hal a skladů. Zároveň pořídila dvě nové výrobní linky na tyčinky. V závěru roku 2017 pak zprovoznila další výrobní linku na cereální a proteinové tyčinky.

V roce 2018 společnost Nutrend D.S. dokončila další etapu rozšíření závodu za téměř 170 milionů korun. Společnost také instalovala novou automatickou linku na výrobu sypkých směsí. V roce 2018 ve svém areálu otevřela komplex Nutrend World. Ve čtyřpatrové budově je fitness centrum, hotel s kongresovým sálem a restaurace.

Výrobní portfolio společnosti Nutrend D.S., která vznikla v roce 1993, zahrnuje více než 370 výrobků. Jsou mezi nimi například energetické tyčinky, kloubní výživa či nápoje pro sportovce. Firma Nutrend D.S. loni zaměstnávala 315 lidí. Společnost vlastní dva podnikatelé z Olomoucka.