Začalo mistrovství světa v ragby ve Francii. Zájem o sport v Česku roste

Nový Zéland patří mezi největší favority mistrovství.

Nový Zéland patří mezi největší favority mistrovství. Zdroj: Reuters

Zatímco fotbalista se snaží celý zápas přesvědčit rozhodčího, že jej soupeř zranil, ragbista se naopak během utkání snaží rozhodčího přesvědčit, že zraněný není. Tohle přirovnání je možná otřepané, leč vděčné a výstižné. Sport vyhlášený pevným charakterem svých aktérů a přirozenou tvrdostí žije světovým šampionátem ve Francii. Mistrovství světa v ragby odstartovalo 8. září a vyvrcholí 28. října. Samotný šampionát by mohl být dalším katalyzátorem již nastartovaného českého ragbyboomu.

„Za posledních deset let se hráčská základna téměř zdvojnásobila, zájem o ragby roste,“ líčí generální sekretář České ragbyové unie Jiří Boháček. Češi na chystaném turnaji svůj tým nemají. Nicméně na to si tuzemský sportovní fanoušek zvyká delší dobu už i u zmíněného fotbalu. Mimochodem, české ragby bylo na začátku srpna ve světovém rankingu na 35. místě, ve hře s kulatým míčem na tom byli Češi hůř, skončili na 37. místě.

Velký turnaj s šiškou konaný v naší zeměpisné délce nyní slibuje rekordní divácký zájem. Do Francie je to z Česka relativně blízko k osobní návštěvě. A ani televizní přenosy nebude zatěžovat časový posun, Česká televize plánuje odvysílat všechny zápasy z mistrovství přímými přenosy.

Co čtyři roky konané mistrovství je v ragbyovém světě – kam patří vedle čtyřky z Britských ostrovů, tedy Walesu, Skotska, Anglie a Irska, také Francie, Itálie, Austrálie, Nový Zéland, Argentina, Japonsko nebo Jihoafrická republika –vrcholnou akcí srovnatelnou co do zájmu diváků s olympiádou či fotbalovým mundialem.

V kolébce ragby ve Spojeném království zní častá seznamovací otázka „Are you rugby guy, or football guy?“. Právě aktuální šampionát chce ve velkém využít Česká ragbyová unie, která v tuzemsku sport, jehož pravidla kdysi romanticky do češtiny přeložil literát Ondřej Sekora, spravuje. V Praze v Riegrových sadech plánuje zřídit fanpark, kde bude možné utkání z turnaje sledovat na velkoplošných obrazovkách a zábavnou formou se o ragby dozvídat víc.

MS Ragby 2023 - Francie

  • Datum konání: 8. 9. -  28. 10. 2023 (jednou za čtyři roky)
  • Šampionát se odehrává na devíti stadionech po celé Francii - Paříž, Marseille, Lyon, Bordeaux a další.
  • Turnaje se účastní 20 týmů
  • Sledovat zápasy je možné na ČT sport a ČT sport Plus
  • Finále 2019: Jižní Afrika - Anglie 32:12
  • Třetí místo 2019: Nový Zéland - Wales 40:17
  • Příští ragbyové mistrovství se koná v roce 2027

Zároveň unie bude při této příležitosti propagovat web maparagby.cz, který zájemce propojí s jejich nejbližším ragbyovým klubem. „Letošní mistrovství světa bude mimořádně vyrovnané, přispěje to atraktivitě,“ myslí si reprezentant a hráč pražské Sparty Vlastimil Diviš. „Špička se dlouhodobě vyrovnává,“ souhlasí se spoluhráčem z národního týmu Matyáš Hopp, odchovanec vysočanské Pragovky, který nyní hraje v italském Miláně.

Poslední šampionát před čtyřmi roky ovládli Jihoafričané, nyní jsou hlavními favority Francouzi, Irové, případně hráči z Nového Zélandu. Ty popularizuje nejen sportovní kvalita, ale také známý rituální tanec haka.

Video placeholde
Sestřih z bronzové výhry ragbistek, následné oslavy a předání medailí • ČOV

Ne tolik vyrovnaná je špička v Česku. Desetkrát za posledních dvacet sezon české ligy vyhrál titul klub Mountfield Říčany. Nejvyšší soutěž loni čítala ještě dalších sedm týmů, primárně z Prahy, ale také z Brna, z Vyškova nebo ze Zlína. Dobrou známkou je, že druhou českou ligu hrál letos i tým z Vídně. „V současné době máme pět klubů, které se účastní všech věkových kategorií, ty bychom označili za silné kluby,“ poznamenává Jiří Boháček.

V Česku jsou dnes celkem tři desítky ragbyových klubů, zhruba 4 500 registrovaných hráčů a hráček. Mnoho ze zmíněného počtu zkouší také subtilnější variantu, a sice nikoliv podle počtu hráčů klasické patnáctkové, ale sedmičkové ragby.

To je poslední roky také olympijským sportem. Právě tato odnož je pro české hráče ragby dobrým základem. A v poslední době i velmi úspěšným. Ženské reprezentaci se podařilo získat bronz na Evropských hrách, juniorkám zase bronz na mistrovství Evropy, kdy v utkání o třetí místo porazily Angličanky.

Aby se ragby jako takové stalo v Česku ještě populárnější, musí se toho přihodit mnoho. Podle sekretáře Boháčka pro začátek dvě klíčové věci: popularizovat nelehko pochopitelná pravidla a také rozbít mýtus ragby jako nebezpečného sportu.   „Pravidla jsou pro tuzemského fanouška komplikovaná a neintuitivní – na rozdíl od mnohých jiných sportů, cílem není dostat nějaký předmět do branky nebo přes síť. A pak tu máme tu vnímanou brutalitu. V televizi se divák setká nejčastěji s profesionály, ohromnými svalovci, kteří do sebe narážejí ve vysoké rychlosti. Obrázek u dětí a mládeže na amatérské úrovni je přitom velmi odlišný a průběžné změny pravidel cílí zejména na bezpečnost, obzvlášť pokud se bavíme o prevenci úrazů hlavy,“ vysvětluje Boháček.

Dnes je úroveň profesionálů ze zemí zmíněných v úvodu článku a amatérů či poloprofesionálů v českých podmínkách nesrovnatelná. V tom se liší šance na zázrak podobný tomu, jaký se nedávno povedl českým baseballistům při účasti ve World Baseball Classic, kdy dokázali relativně vyrovnaně bojovat s nejlepšími baseballisty světa. „V ragby se nedá k vítězství proremízovat,“ dodává Boháček.  

České ragby může čerpat inspiraci v Belgii. V podobně velké zemi, kde prim hrají historicky také jiné sporty, se ragby v poslední době chytlo a zaznamenává mezinárodní úspěchy a také viditelný růst počtu hráčů a hráček. Na světové scéně se objevují belgičtí ragbyoví rozhodčí nebo funkcionáři.  

Popularizace ragby skrze světový šampionát by mohla v Česku tomuto sportu přinést i finance a nové sponzory. Aspoň v to doufá vedení České ragbyové unie. Ještě teď na jaře se musela účast mládežnických reprezentací na mistrovství Evropy opírat o crowdfundingovou kampaň na portálu HitHit.cz. Na projekt s názvem Nenech složit ragby se vybralo přes 1,5 milionu korun, právě zhruba tolik svaz na vyslání týmů osmnáctiletých v sedmičkovém a patnáctkovém ragby potřeboval.  

Česká ragbyová reprezentace do 18 letČeská ragbyová reprezentace do 18 let|Petr FLOUSEK / www.rugbyunion.cz

MS v ragby

Mistrovství světa 2019 vidělo skrze různé vysílací platformy po celém světě 857 milionů diváků, v Česku mělo jít o téměř dva miliony lidí. Oproti turnaji v roce 2015 zaznamenala celosvětová sledovanost čtvrtinový nárůst.

Finálový zápas mezi Jihoafrickou republikou a Anglií vidělo podle organizátorů v televizích a na internetu 50 milionů diváků. Pro srovnání, letošní Super Bowl, finále ligy amerického fotbalu, vidělo přes 100 milionů diváků, finále fotbalového mistrovství světa 2022 v Kataru vidělo podle organizace FIFA 1,5 miliardy lidí.  

Letošní mistrovství světa v ragby začíná 8. září.

Kde se vzala haka

„Tleskněte rukama o stehna! Vypněte hruď! Pokrčte kolena! Pokrčte kyčle! Dupněte nohama tak silně, jak jen dokážete!“ Maorský bojový tanec ve světě zviditelnilo právě ragby. Hráči Nového Zélandu přezdívaní kvůli barvě dresů All Blacks v týmovém synchronizovaném tanci nastupují ke svým utkáním. První taková haka spatřila světlo světa v roce 1888, do roku 2005 šlo zpravidla o tanec s názvem Ka Mate, od roku 2005 jej střídají i jiné varianty. Tanec haka praktikují také ragbisté Samoy. Podobný tanec Cibi je  spojen s ragbisty Fidži.    

Hrál brouk Pytlík ragby?

Letošní šampionát v ragby hostí Francie. A právě tato země je klíčová i pro rozvoj ragby v Česku. Ve 20. letech 20. století tehdy právě z francouzštiny přeložil to nejdůležitější pro domácí ragbyové potřeby spisovatel známý především díly s Ferdou Mravencem a broukem Pytlíkem Ondřej Sekora. Vznikla tak nejen česká pravidla ragby, ale i poetické české názvy pro jednotlivé pozice hráčů v poli jako je mlynář, pilíř, vazač, rváček a další.