Oproti září zdražily hlavně oděvy a boty, meziročně inflace stagnovala

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Meziroční inflace v říjnu setrvala podle očekávání na zářijových 0,7 procenta, což je stále výrazně pod inflačním cílem České národní banky a aktuálně i jednu desetinu pod její nejnovější prognózou. Naopak oproti září se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,2 procenta. Hlavně kvůli zdražování sezonního oblečení a obuvi, informoval Český statistický úřad.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka v posledním roce rostou nejrychleji ceny právě oblečení a obuvi následované potravinami. Naproti tomu domácnosti stále pociťují pozitivní vliv nižších cen elektrické energie a elektroniky.

“Ta nezdražuje navzdory slabé koruně, protože konkurenční a inovační tlaky na zahraničních trzích nijak nepolevují a nevykompenzuje je ani slabá koruna,” vysvětlil Dufek.

Ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský zdůraznil, že z domácí ekonomiky stále přicházejí pouze velmi slabé inflační impulsy, které navíc tlumí klesající ceny dovážených surovin a paliv. „K tomu se vyčerpává efekt oslabení koruny z konce loňského roku. Inflace tak zřejmě bude postrádat sílu k dalšímu růstu i v nejbližších měsících,“ konstatoval Rožumberský.

inflaceinflace | www.tradingeconomics.com

V nejbližších měsících by inflaci měly už také pozitivně ovlivnit i levnější pohonné hmoty. “Předpokládáme proto, že se inflace udrží ještě chvíli pod hranicí jednoho procenta, což by nemělo centrální bance přidělávat vrásky na čele,” dodal analytik Dufek. Podle něj jde o pozitivní nákladový šok, který je pro českou ekonomiku jako čistého importéra energetických surovin jen pozitivní.

Podle Petra Dufka inflace zaznamená mírný posun nahoru až na začátku příštího roku, kdy se již nedá počítat s tak výrazným zlevněním elektrické energie pro domácnosti. „Nicméně i tak inflace zůstane po celý rok pod cílem ČNB a bude se tak příznivě podílet na zlepšování reálné finanční situace českých domácností,“ poznamenal Dufek.

Prognóza centrálních bankéřů
Nové odhady ČNB počítají s tím, že inflace se bude postupně dále zvyšovat a na počátku roku 2016 překročí dvouprocentní inflační cíl. Ve čtvrtém čtvrtletí 2015 by měla inflace činit 1,5 procenta a v prvním čtvrtletí 2016 2,1 procenta, uvádí prognóza. Předchozí odhady počítaly s dvouprocentní inflací již ve čtvrtém čtvrtletí příštího roku.

Podle Patrika Rožumberského však mírnému zrychlení inflace na začátku příštího roku pomůže nízká základna z letošního ledna, která by mohla vytáhnout inflaci nad jedno procento. „Během celého příštího roku pak očekáváme, že inflace nepřekročí dvě procenta,“ míní Rožumberský.