Advokát Jan Holásek vstupuje do realit. Investuje do firmy Accolade

Jan Holásek

Jan Holásek Zdroj: Anna Vackova, E15

Advokát Jan Holásek se rozhodl opustit svou domovskou kancelář po třinácti letech letos v létě. Havel, Holásek & Partners během té doby vyrostla v jedničku na trhu. Holásek se ale rozhodl, že se chce věnovat jiným projektům. Těžištěm nových aktivit bude oblast nemovitostí a stavebnictví.

„Zvažoval jsem to již delší dobu. Už proto, že jsem zkoumal další možnosti a aktivity. Ty se dostaly do takového rozsahu, že jsem se rozhodl zabývat zejména jimi,“ popisuje Holásek. Neznamená to, že advokát by chtěl svůj obor zcela opustit. Na svých projektech se bude kromě manažerské role věnovat i právní oblasti. „Určitě situaci nevnímám tak, že odcházím z právní oblasti jako takové,“ říká.

Pro začátek Accolade

Deníku E15 potvrdil, že se rozhodl investovat do realitní firmy Accolade. Ta funguje zejména jako lokální partner americké společnosti Panattoni při výstavbě průmyslových parků.

„Rozhodl jsem se do této skupiny významně investovat a i v budoucnu bych rád své aktivity v oblasti průmyslových nemovitostí řešil propojením s touto skupinou. Accolade má v portfoliu nabídku více průmyslových zón a jenom za poslední rok uskutečnila několik velkých transakcí,“ řekl Holásek.

Jeho investice se budou pohybovat v řádech desítek milionů korun. „Jan Holásek je jedním z významných investorů skupiny Accolade. Jeho širokých znalostí a zkušeností z oblasti nemovitostí plánujeme využít při dalším rozvoji skupiny,“ uvedl šéf Accolade Milan Kratina.

Většina chystaných realitních aktivit Holáska má spočívat v majetkové účasti v konkrétních společnostech – což je model, který Holásek zvolil v případě Accolade. Podílet se chce i na řízení projektů.

Vznik zábavního parku

Jana Holáska podle jeho slov zajímá celá oblast realit – tedy i architektura, urbanismus, development či regionální rozvoj. Kromě průmyslových nemovitostí jsou to i projekty v oblasti volnočasových aktivit. „Tento trh není saturovaný. Rozhodl jsem se podpořit projekt prvního zábavního parku v Česku. Připojil jsem se ke skupině investorů, která jej připravuje,“ uvedl. Média již dříve uváděla, že jde o miliardový koncept, ve kterém se kromě jiných investorů angažuje bývalý ředitel zoo Petr Fejk. „Jsem jedním z hlavních akcionářů tohoto projektu,“ upřesnil Holásek. „Nechystáme nějaký Disneyland, bude to park vycházející z české kultury.“

Projekt zábavního parku dlouhodobě chystá také Igor Rattaj z TMR. Podle Holáska ale nejde o identické koncepty.

Holásek ve svých aktivitách nezavrhuje ani oblast bydlení. Zajímají ho rezidenční projekty, které nabízejí inovativní bydlení ve středním a vyšším segmentu, kromě toho rekonstruoval například dům Čestmíra Puce v Dobřichovicích, nechal postavit oceňovaný dům U Vodárny v Hradci Králové. V příštích letech se chce zapojit také do podpory festivalu Architecture Week Praha.

Pro Havel, Holásek & Partners už jen externě

Od ledna příštího roku bude někdejší otec-zakladatel pracovat pro Havel, Holásek & Partners (HHP) na pozici Senior Counsel, což znamená externí poradce na speciálních projektech. Nadále bude také zastupovat kancelář v České advokátní komoře.

O způsobu a výši vypořádání s HHP advokát mluvit nechce. „Součástí aranžmá, které jsme si dohodli s kolegy, je i vyřešení finančního rámce, to bych ale nekomentoval. Obecně platí, že takováto aranžmá jsou dlouhodobější, aby byla zajištěna pozice obou stran,“ dodává. Havel, Holásek & Partners bude nadále fungovat pod svým jménem, Holáskovo jméno podle smluv zůstane v názvu minimálně do roku 2017. Nemusí to prý ale být napořád. „Trendem je zkracování názvů, takže nelze vyloučit ani tento krok,“ říká advokát.

Advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners sídlí v pražském Florentinu, Jan Holásek si nechává kancelář ve stejném objektu.

Jan Holásek odchází ze „své“ kanceláře