Ambrozek se vrátil na ministerstvo životního prostředí. Je poradcem

Libor Ambrozek

Libor Ambrozek Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Na ministerstvo životního prostředí se vrátil jeho někdejší šéf Libor Ambrozek. Současný ministr v demisi Tomáš Podivínský jej k 1. listopadu jmenoval jako svého externího poradce pro oblast environmentálního vzdělávání.

Ambrozek, který je lidovec jako Povidínský, má posílit komunikaci ministerstva s nevládními neziskovými organizacemi v oblasti osvěty a vzdělávání v ochraně přírody. MŽP plánuje i další změny, vznikne nová poradní rada a dvě nová oddělení.

„Pan Ambrozek byl čtyři roky ministrem, zabývá se touto problematikou stále a je to odborník. Tato země není tak bohatá na odborníky, abychom si mohli dovolit nevyužít jejich kapacit,“ komentoval personální rozhodnutí ministra mluvčí resortu Matyáš Vitík.

Ambrozek resort řídil v letech 2002 až 2006. Jeho úkolem nyní bude mimo jiné vytvořit novou Radu celkové environmentální koncepce (RACEK). Ta bude sdružovat odborníky z nevládních neziskových organizací, kteří budou poradním orgánem ministra pro environmentální politiku MŽP.

Na ministerstvu mají vzniknout i dvě nová oddělení, která se budou zabývat nástroji politiky životního prostředí, vědou a výzkumem a tvorbou strategických analýz, které budou podkladem pro vznik nové legislativy.