Babiš: Budu největším vydavatelem v Česku

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Andrej Babiš potvrdil dosavadní spekulace, že míní razantně vstoupit do médií. „Do tří let budu mít největší mediální společnost v zemi,“ řekl Babiš v úterý v podvečer na setkání Klubu pro prosperitu.

Podle Babiše jsou i jiné cesty, jak toho dosáhnout, než koupě tuzemské pobočky vydavatelství Ringier Axel Springer. S informací, že Babiš má o největší tuzemské vydavatelství, s tituly Blesk, Sport či Reflex zájem, přišel jako první počátkem roku týdeník Euro. Tehdy Babiš údajně za firmu nabídl 200 milionů eur.

Do médií Andrej Babiš investuje od roku 2010. Od té doby je největším financiérem serveru Česká pozice, který vlastní István Léko. „István Léko je můj kamarád, dávám mu na jeho projekt ročně dvacet milionů korun, zbytek peněz si ale musí obstarat jinde,“ řekl Babiš. Podle odhadů provoz serveru Česká pozice stojí ročně celkově mezi 25 až 30 miliony korun.

Babiš vnímá média jako zajímavou investiční příležitost. Tvrdí, že vhodně rozvíjejí dosavadní směry působení jeho holdingu Agrofert, který působí v oblasti chemie, potravinářství a lesnictví. AGF Media přímo vlastní v ČR regionální týdeníky 5+2, na Slovensku pak tamní ekonomický deník Hospodárske noviny.