Bankovní manažeři půjdou s platy dolů

money

money Zdroj: archiv

V nadcházejícím roce bude kladen u vrcholových manažerů bank v oblasti střední a východní Evropy důraz zejména na podávaný výkon, měřitelný výsledek, flexibilitu a provedení úkolů s menším počtem podřízených.

V nadcházejícím roce bude kladen u vrcholových manažerů bank v oblasti střední a východní Evropy důraz zejména na podávaný výkon, měřitelný výsledek, flexibilitu a provedení úkolů s menším počtem podřízených. Může to být provázeno i vzrůstem mentální nestability špičkových manažerů nebo obavami udělat závažnější rozhodnutí. Dominantní bude požadavek na praktický přístup a splnění zadání, při sloučení několika rolí do jedné. Pro pozitivní cash flow dojde k omezení střední úrovně managementu nebo „sesekání“ těch, jejichž platové náklady patří k nejvyšším. Dokládá to i současný trend: místní generální ředitelé se rozhodují spíše ke snížení nákladů na střední management, zatímco expaté na pozici generálních ředitelů se nebojí sáhnout na platy i nejvyššího managementu. Průvodním jevem bude tlak podřízených na inspirativního „vůdce“, neboť jeho kvality mohou přímo ovlivnit „nefinanční“ motivaci týmu, jeho trvalou výkonnost a profesní růst.

V Top Premium převažuje centralizace na úrovni skupiny. Komerční bankovnictví provádí konsolidaci trhu hlavně v segmentech pro SME, podnikatele a VIP klientelu. Nábor nových pracovních sil, zejména na obchodní pozice, lze očekávat v oblasti exportu, syndikovaných půjček a strukturovaných financí. Pro týmy, působící v oblasti posuzování rizik, je tendence k posilování jejich kvality a seniority. Retailové bankovnictví prochází změnami struktury obchodních distribučních kanálů, CRM programů a požadavky na ziskovost jednotlivých produktů. Retailové finanční instituce kladou silný důraz na obchodní aktivity v oblasti cross-sellingu, partnerství a externí obchodní kanály. Korporátní banky řeší převážně otázky centralizace.

Top Executive Search Boutique - Anderson Willinger, představuje novou službu „AW SalaryScope Predictor“, která je určená pro odhady vývoje platů. „AW SalaryScope Predictor“ umožňuje kvalifikované odhady vývoje platů v jednotlivých kategoriích a tržních segmentech pro oblast střední a východní Evropy. „Zadavatelé nyní mají možnost jedinečným způsobem efektivně plánovat vývoj mzdových nákladů v jejich odvětví na základě reálných ohodnocení. Naopak, špičkoví manažeři si nově mohou přesněji stanovovat svou vlastní personální tržní hodnotu,“ říká Lucie Teisler, ředitelka společnosti Anderson Willinger.

Aplikace nové metodiky odhalila několik překvapivých zjištění:

• poroste důraz na dosahování výsledků s menším počtem zaměstnanců • doprovodným jevem bude kumulace odpovědnosti několika různých pozic do jedné
• jednotlivé bankovní segmenty řeší relativně odlišné, přesto ke stejnému cíli vedoucí aktivity– centralizaci, „vytěžení vlastní klientely cross-sellingem“ a celkovou intenzifikaci prodeje
• v převážné většině zemí regionu CEE musí i nejvyšší management počítat s tendencí k úsporám na mzdách a omezování zavedených benefitů.