Český rozhlas vypsal zakázku na rozhlasové vysílání v síti VKV

Český rozhlas

Český rozhlas Zdroj: Repro Strategie

Český rozhlas vypsal zakázku na šíření programu v síti velmi krátkých vln. Chce tím zjednodušit nynější smlouvy se zhruba čtyřicítkou dodavatelů. Předpokládaná doba trvání je do října 2025.

Vítěz tendru bude zajišťovat vysílání a distribuci rozhlasových programů v sítích všech VKV vysílačů na území ČR. „Hlavním cílem nové smlouvy je aktualizace a sjednocení technických a provozních podmínek vysílačů, zajištění flexibilní pozemní distribuce programů ze studií na vysílače, zvýšení spolehlivosti a zabezpečení distribuce programů a vyšší míra kontroly a monitoringu technické kvality provozu vysílačů,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro správu a provoz Michal Koliandr.

Generální ředitel Peter Duhan na červnovém jednání Rady ČRo uvedl, že objem zakázky má odpovídat dosavadnímu rozsahu zhruba 150 milionů ročně. Náměstek Kolinadr nyní doplnil, že nová zakázka zvýší efektivitu distribuce. Při vynaložení současných nákladů očekává větší kvalitu a rozsah služby, a tedy i „lepší úroveň vysílací služby pro posluchače“.

Současná struktura je podle Českého rozhlasu komplikovaná, zhruba 80 procent vysílání zajišťují České Radiokomunikace a zbytek lokální poskytovatelé vysílacích služeb. Podle odborníků jsou potenciálními favority tendru právě Radiokomunikace, případně O2. Rozsah služby se podle zadávací dokumentace může měnit podle potřeb ČRo a dalšího vývoje analogového rozhlasového vysílání.

Veřejná soutěž se řídí občanským zákoníkem, tedy mimo režim zákona o veřejných zakázkách. Zákon to umožňuje v případech, kdy je hlavním účelem umožnit poskytování nebo provozování veřejné telekomunikační sítě nebo poskytování veřejných telekomunikačních služeb.