Český Stream Circle chce změnit pravidla mediálního průmyslu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Pixabay

V laboratořích společnosti DCIT v Praze vzniklo softwarové řešení Stream Circle, jehož hlavním úkolem je jednoduché zakládání a provozování plnoformátových televizních kanálů na internetu. Prototyp služby získal loni v USA prestižní celosvětové ocenění Game Changer Award.

Přes všechna očekávání současné statistiky ukazují, že převážná většina diváků audiovizuálního obsahu dává přednost možnosti „nechat se bavit“ naplánovaným (předem načasovaným) televizním programem, jehož typickým příkladem je pozemní televizní vysílání. Pouze menšina diváků soustředěná do mladší generace chce videoklipy aktivně vyhledávat na internetu a sledovat obsah na základě svého vlastního výběru. Na druhou stranu diváci televizních programů očekávají vysokou variabilitu obsahu a možnost výběru kanálu dle vlastní preference z velkého množství předpřipravených variant.

Služba Stream Circle v této situaci přináší finančně dostupné řešení – umožňuje založit si a vysílat kontinuální televizní program prostřednictvím internetu. Existující televizní stanice tak mohou rozšířit počet kanálů, příležitostí je však Stream Circle i pro společnosti a organizace, které svůj vlastní televizní kanál nemají.

Pomocí jednoduchého nástroje dostupného přes internet si mohou naplánovat program sestavený z vlastních příspěvků a do tohoto plánu vkládat loga, grafiku, texty či živé vstupy. Hotový program lze odbavovat buď do vlastní počítačové sítě nebo prostřednictvím globálních cloudových služeb, které dnes poskytuje celá řada firem. Ve Stream Circle je rovněž možné přesně načasovat i odesílání informací spojených s televizním obsahem do sociálních sítí.

V současné době je Stream Circle testován v České republice a na Slovensku, a to v několika velkých mediálních domech. V loňském roce získal v USA prototyp Stream Circle prestižní celosvětové ocenění Game Changer Award a byl vyhodnocen jako světová inovace, která má potenciál „změnit pravidla hry“ celého mediálního průmyslu.