Čínu lákají sportovní akce, kupuje švýcarského prodejce vysílacích práv

InFront prodává práva např. na vysílání fotbalového mistrovství světa

InFront prodává práva např. na vysílání fotbalového mistrovství světa Zdroj: ctk

Čínský realitní gigant Dalian Wanda Group koupí za 1,05 miliardy eur (zhruba 29 miliard korun) většinový podíl ve švýcarském distributorovi mediálních práv na vysílání sportovních přenosů Infront Sports & Media. Čínská skupina sdělila, že touto investicí chce podpořit úsilí Číny o organizování velkých sportovních událostí. lnfront prodává například práva na vysílání mistrovství světa ve fotbale.

Předními klienty Infrontu jsou kromě Mezinárodní fotbalové federace FIFA i mezinárodní svazy lyžování a ledního hokeje, nejvyšší italská fotbalová liga nebo čínská basketbalová liga. Firmě šéfuje Philippe Blatter, jehož strýc Sepp je prezidentem FIFA. V loňském roce vytvořila firma tržby zhruba 800 milionů eur.

Největší čínský realitní developer, který mimo jiné vlastní přední řetězec multikin v zemi, si převzetím 68,2 procenta akcií Infront dál rozšiřuje aktivity na poli sportu a zábavy. Firma už má velkou divizi kultury a zábavy, do sportu ale poprvé investovala teprve před měsícem, kdy koupila pětinu ve španělském fotbalovém klubu Atlético Madrid za 45 milionů eur.

Nákupy nekončí

„Tento nákup nám umožní stát se jedním tahem světovým lírem na poli sportovních práv,“ prohlásil podle agentury Reuters šéf Dalian Wanda Wang Ťiang-lin, který je jedním z nejbohatších Číňanů. „Kromě Infront koupí Wanda tento rok ještě nejméně dvě firmy z oblasti kultury a zábavy,“ dodal.

Dalian Wanda kupuje Infront od londýnské investiční společnosti Bridgepoint. Zbylý podíl ve švýcarské marketingové firmě budou držet čínští a zahraniční investoři. Společnost je v poslední době pod tlakem útlumu na čínském realitním trhu prudce expanduje v zahraničí a do dalších odvětví. Vlastní například americký řetězec multikin AMC Entertainment Holdings nebo britského výrobce jachet Sunseeker. Ve městě Čching-tao na severovýchodě Číny skupina buduje komplex filmových studií, který sama označuje za čínskolu obdobu Hollywoodu.

Petr Bříza: Ve světě nikdo neví, co jsou Pardubice