Czech Press Photo vyhrál snímek Michala Šuly

Michal Šula (Mafra): Protesty proti návštěvě Čínského prezidenta

Michal Šula (Mafra): Protesty proti návštěvě Čínského prezidenta Zdroj: Czech Press Photo

Vojtěch Hurych (volný fotograf): Zákulisí Plesu v Opeře
Petr Topič (Mafra): Miloslav Ransdorf přijíždí ze švýcarské banky
Přemysl Ponáhlý (volný fotograf): Čekání na akci
Šimon Pikous (volný fotograf): Lukáš Krpálek
Peter Dobis (volný fotograf): Petronela
9
Fotogalerie

V pražské Staroměstské radnici byly vyhlášeny vítězné snímky a videa 22. ročníku soutěže Czech Press Photo. Fotografií roku se stal snímek Michala Šuly z vydavatelství Mafra nazvaný Protesty proti návštěvě Čínského prezidenta.

V soutěži Czech Press Photo se letos vybíraly fotografie z deseti kategorií a dále tři videokategorie.

„Novými fotokategoriemi byly letos Problémy dnešní doby a Lifestyle, novou videokategorií pak Investigation. Oproti loňskému ročníku byla témata jednotlivých snímků různorodější, soutěži nedominovalo jedno zásadní téma. Bylo více prostoru pro témata běžného života. Tomu jsme rádi, protože Czech Press Photo chce dokázat, že novinářská fotografie se zabývá rovněž pozitivními a lidskými příběhy našeho bytí,“ vysvětluje Veronika Souralová, ředitelka soutěže Czech Press Photo.

Fotografií roku se stal snímek Michala Šuly z vydavatelství Mafra, který zachytil potyčku příznivců čínského prezidenta a zastánců lidských práv, ke které docházelo během celé jeho návštěvy v Česku. Michal Šula fotografii studoval v rámci pomaturitního studia na Pražské fotografické škole. Od roku 2001 pracoval jako fotoreportér ve Večerníku Praha a od roku 2004 je zaměstnán v pražské regionální redakci deníku MF Dnes. Věnuje se především sportovní a reportážní fotografii. V soutěži Czech Press Photo již získal v roce 2007 1. cenu a v roce 2006 2. cenu v kategorii Lidé, o nichž se mluví.

Letos poprvé bylo možné do soutěže přihlašovat jednotlivé fotografie a videa pouze elektronicky. Soutěžit mohl každý, kdo má trvalé bydliště v Česku nebo na Slovensku. A to jak vydavatelé, agentury, odborné školy, tak volní fotografové.

Mezinárodní porota hodnotila práce 349 fotografů a 5861 jejich fotografií. Videosekce se zúčastnilo 25 autorů se 41 videi. Počet přihlášených autorů se meziročně zvýšil o 58 a počet přihlášených prací dokonce o 2150.

Na vyhlášení výsledků Czech Press Photo navazuje výstava vítězných a dalších vybraných fotografií a videí 22. ročníku soutěže Czech Press Photo. Ta bude zahájena 22. listopadu a proběhne v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice. Celkově výstava představí 460 vítězných, nominovaných a dalších vybraných fotografií a videí od 100 autorů.