Daniel Beneš: Řídit skupinu ČEZ představuje manažerskou dřinu

ředitel ČEZ Daniel Beneš

ředitel ČEZ Daniel Beneš Zdroj: Anna Vackova/E15

V pražském paláci Žofín byli vyhlášeni vítězové soutěže Manažer roku, která se letos konala již podvaadvacáté. Vítězem se stal Daniel Beneš ze Skupiny ČEZ. Manažerkou roku Zuzana Ceralová Petrofová, která je jednatelkou a ředitelkou tradičního výrobce klavírů společnosti Petrof. Daniel Beneš, generální ředitel skupiny ČEZ, svoji funkci nechápe jako politickou. Firmě se podle svých slov věnuje od rána do večera.

E15: Jaká byla největší výzva ve vaší manažerské kariéře?

V posledních letech to bylo při změnách podmínek na energetickém trhu ze strany EU. To zatřáslo energetikou v Evropě. A myslím si, že skupině se díky nové strategii podařilo zareagovat lépe než našim konkurentům. Díky tomu máme stabilní dividendu a jsme nejen pro naše zákazníky, ale i akcionáře pořád dobře vedená firma.

Co pokládáte za nejtěžší konkrétně na řízení ČEZ?

Je to velká firma s 26 tisíci zaměstnanci. Nemůžete všechno řídit mikromanažersky a musíte se obklopit lidmi, kterým důvěřujete, a jasně jim definovat jejich pravomoce a kompetence. Je to o schopnosti vybudovat tým.

Co říkáte na ohlasy, že řídit ČEZ je spíše politické umění než manažerské?

Kdo by se přišel podívat, tak by viděl, že se intenzivně od rána do večera věnuji řízení firmy. De facto neustále. Ti, co mě znají, tak vědí, že to není politická funkce, ale tvrdá manažerská dřina.

Co osobně pro vás takové vyznamenání znamená?

Je to velká satisfakce. Nečekal jsem to a nezastírám, že je to ocenění i všech mých kolegů. Kdybych byl sebepracovitější a pracoval ve firmě, kde se o to kolegové nezaslouží, tak bych zde nestál. Je to ocenění nejen manažerského týmu, ale každého zaměstnance skupiny.