Exšéf České spořitelny míří do dozorčích rad exportní i rozvojové banky

Pavel Kysilka

Pavel Kysilka Zdroj: Michael Tomes, E15

Bývalý šéf České spořitelny Pavel Kysilka by se mohl stát předsedou dozorčích rad České exportní banky (ČEB) a Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB), která funguje jako rozvojová banka České republiky. Záměr jmenovat Kysilku na tyto posty potvrdil Lidovým novinám (LN) ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ministerstvo financí má z pozice akcionáře právo jmenovat svého zástupce do dozorčího orgánu obou institucí.

Zájem potvrdil i Kysilka. „Můžu potvrdit, že se o tom seriózně bavíme a uvažujeme o tom,“ sdělil. Rozhodně nejde ale o hotovou věc, dodal. Pokud se tak stane, měl by se Kysilka podle informací LN stát bez větších problémů předsedou dozorčích rad obou orgánů.

Předsedou představenstva ČEB je nyní bývalý náměstek ministerstva financí Martin Pros. V ČMZRB by měl Kysilka nahradit náměstka ministerstva financí pro veřejné rozpočty Jana Gregora. Toho v listopadu loňského roku jmenovala vláda na post člena u Evropského účetního dvoru.

ČEB je specializovaná bankovní instituce vlastněná čtyřmi ministerstvy a Exportní garanční a pojišťovací společností. Financuje vývozní úvěry a poskytuje další služby související s vývozem. Od svého vzniku v polovině 90. let ČEB podpořil 1200 projektů v celkovém objemu přes 380 miliard korun.

Posláním ČMZRB je usnadňovat přístup k penězům zejména malým a středním podnikatelům. Těm nabízí bankovní záruky, zvýhodněné úvěry a navazující bankovní služby. Akcionáři banky jsou ministerstva pro místní rozvoj, financí a průmyslu a obchodu.

Pavel Kysilka: Peníze jsou bezcenné, ziskovost bank se nezvedne