Exšéf drah Kurucz skončil i v dozorčích radách dceřiných firem

bývalý ředitel Českých drah Daniel Kurucz

bývalý ředitel Českých drah Daniel Kurucz Zdroj: Anna Vackova/E15

Bývalý ředitel Českých drah Daniel Kurucz odešel i z dozorčích rad čtyř dceřiných firem. Z funkce jej odvolalo nově zvolené představenstvo společnosti. Kurucz skončil například v kontrolních orgánech nákladního ČD Carga, Výzkumného ústavu železničního a společností ČD Telematika a DPOV.

Kromě něj dozorčí rady dceřiných firem opustil i Michal Zděnek, který dříve hlídal rovněž hospodaření Českých drah, a bývalý šéf správy majetku Martin Ďurina.

„Je logické, že pokud již nepracují pro České dráhy, tak nebudou ani v těchto firmách,“ citoval server iDnes.cz předsedu dozorčí rady Českých drah a náměstek ministra dopravy Milana Feranece. Náhradníky v dozorčích radách zatím představenstvo nevybralo.

Listopadové odvolání Kurucze z postu předsedy představenstva Českých drah prosadil krátce před svým vlastním odchodem nyní již bývalý ministr dopravy Antonín Prachař. Ten oficiálně skončil kvůli mediálnímu tlaku a tlaku opozice, který provázel jeho kroky na ministerstvu. Kromě opozice měl ale k jeho působení výhrady i premiér Bohuslav Sobotka.