Kampaň internetové seznamky porušila kodex reklamy, míní rada

AshleyMadison

AshleyMadison

Reklamní kampaň internetové seznamky AshleyMadison, která využívá portréty tří bývalých českých premiérů, je v rozporu s kodexem reklamy. Usnesla se na tom arbitrážní komise Rady pro reklamu (RPR), která dodržování vlastního kodexu prosazuje. Rozhodnutí rady, která je občanským sdružením a její snahou je kultivace reklamní scény, nemá závazný charakter, spoléhá především na samoregulaci.

Společnost zaměřená na diskrétní seznamování zadaných využila fotografie bývalých českých premiérů, kteří dříve řešili problémy s nevěrou. Pod nápisem „Proč by se měli bavit jenom premiéři“ na billboardech umístila fotografie Mirka Topolánka, Petra Nečase a Jiřího Paroubka. Podle Rady pro reklamu jde o zjevný případ porušení pravidla kodexu, které konstatuje, že „reklama nesmí ke svému působení využívat nositele veřejné autority (například politiky, představitele odborných medicínských a jiných společností), i když by oni sami se svým úplatným či bezúplatným působením v reklamě souhlasili“. Porušeno bylo prý také pravidlo, že „reklama nesmí zobrazovat žádné žijící osoby a ani na žádné žijící osoby nijak odkazovat v případě, že s tím tyto osoby předem výslovně nesouhlasí“.

Rada se tak neztotožnila s obhajobou zadavatele, že předmětný billboard by neměl být vnímán jako komerční komunikace, ale spíše jako politický komentář o pošetilosti mocných. Firma podle rady rovněž namítala, že portréty nebyly zneužity ke komerčním účelům, neboť použité snímky byly veřejně dostupné a na billboardech není uvedeno nic, co by naznačovalo, že zobrazení politici propagují značku Ashley Madison.

„Rada pro reklamu nemá žádné sankční nástroje. My upozorníme, že reklama je z nějakého důvodu v konfliktu s kodexem reklamy, a předpokládáme, že v rámci samoregulace ten subjekt pochopí, že je lépe se tomuto rozhodnutí podřídit,“ poznamenal Šťastný. Dodal, že rozhodnutí arbitrážní komise bývají z devadesáti procent respektována.

AshleyMadison.com byla založena v roce 2002 v Torontu. Nabízí zprostředkování diskrétního seznámení již zadaných klientů. Seznamka profituje z prodeje kreditů, které mužští zájemci využívají pro umožnění komunikace s ostatními. Seznamka má celosvětově přes 27 milionů registrovaných uživatelů.