Lidové noviny povede znovu Vačkov. Šéfredaktor Balšínek skončil

Lidové noviny

Lidové noviny

Šéfredaktor Lidových novin a člen představenstva vydavatelství Mafra Dalibor Balšínek po dohodě s vedením ve funkcích skončil. Řízením redakce Lidových novin byl pověřen jejich někdejší šéfredaktor Veselin Vačkov. ČTK to dnes sdělila Mafra. Vydavatelství má v nejbližších dnech oznámit i jméno nového šéfredaktora Mladé fronty DNES.

„Rozcházíme se v dobrém. Jsem přesvědčen, že Lidové noviny mají před sebou budoucnost a nemám žádnou pochybnost o tom, že značka Lidových novin bude i nadále hrát ve společnosti významnou roli, protože jsou i kulturní institucí,“ uvedl odcházející Balšínek.

Původem bulharský novinář a mediální manažer Vačkov působil na pozici šéfredaktora LN a člena představenstva již zaniklé společnosti Lidové noviny od roku 2000. Po začlenění do společnosti Mafra se v roce 2010 stal šéfem regionů. Nynější personální výměna se očekávala vzhledem k informacím o Balšínkově odchodu z postu šéfredaktora a člena představenstva v souvislosti s jeho končící smlouvou.

Mediální skupina Mafra, kterou letos získal podnikatel Andrej Babiš, v současné době řeší obsazení stejného postu také u svého hlavního deníku, Mladé fronty DNES. Šéfredaktor Robert Čásenský oznámil, že odejde na konci tohoto týdne. Doplnil, že se po osmi letech odhodlal ke změně z vlastního rozhodnutí. O odchodu uvažoval dlouho a nejde podle něj o vynucený krok. Vydavatelskou skupinu Mafra letos od německé společnosti Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft získal miliardář a lídr hnutí ANO Babiš a začlenil ji do své mediální divize. Do čela vydavatelství následně dosadil dosavadního šéfa AGF Media ze skupiny Agrofert Košíka. Mafra vedle vydávání celostátních listů provozuje internetové portály iDNES.cz a lidovky.cz. Její aktivity zahrnují i virtuálního mobilního operátora MOBIL.CZ.