Média se u lidí těší větší přízni než před rokem

Práci médií veřejnost hodnotí lépe než před rokem

Práci médií veřejnost hodnotí lépe než před rokem

Po roce si lidé v lidé v Česku zlepšili názor na úroveň domácího zpravodajství v českých médiích. Spokojenost s tím, jak média informují o vnitropolitickém dění, vyjádřilo 65 procent respondentů. V prosinci 2010 jich bylo spokojeno jen o málo více než 50 procent. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Nespokojeno s prací médií v domácí politice bylo sedm procent dotázaných. Agentura poukazuje na kontrast mezi příznivým hodnocením práce médií s celkově negativním pohledem na politickou scénu.

Může za tím však být to, že podle veřejnosti média právě lépe a důsledněji odhalují nepravosti, které se na politické scéně dějí.

Lépe než před rokem dopadlo v hodnocení také zpravodajství České televize. Objektivně o vnitropolitickém dění informuje podle 71 procent dotazovaných, což je nárůst proti prosinci 2010 o sedm procentních bodů. Hodnocení práce médií a objektivity zpravodajství ČT je prakticky nezávislé na věku, pohlaví a vzdělání respondentů, uvedla STEM.

Největší spokojenost s prací médií i objektivitou zpravodajství ČT v průzkumu vyjádřili stoupenci TOP 09, následovali příznivci ODS a ČSSD. Zhruba na úrovni hodnocení stoupenců sociální demokracie jsou také názory lidí, kteří se nedovedou rozhodnout, komu by dali ve volbách do Poslanecké sněmovny hlas.

Nejkritičtější k médiím jsou sympatizanti KSČM a zvláště pak lidé, kteří jednoznačně neprojevují sympatie k žádné straně. Nicméně ani v těchto skupinách neklesl podle STEM podíl těch, kteří považují zpravodajství veřejnoprávní televize za objektivní, pod 50 procent.

Agentura STEM provedla průzkum na začátku loňského prosince a oslovila více než 1200 lidí starších 18 let.