Mediální hvězdou roku byl opět ČEZ

Co se píše o podnicích

Co se píše o podnicích Zdroj: archiv

Pozice nejčastěji zmiňované společnosti v českých médiích v roce 2014 patří firmě ČEZ. Nejpříznivěji se loni psalo o Škodě Auto, naopak role záporného hrdiny se ujaly České dráhy. Vyplynulo to z roční analýzy společnosti Media Tenor, která sledovala hlavní české zpravodajské servery.

ČEZ je už třetím rokem po sobě nejčastěji zmiňovanou společností českých médií. Energetický koncern byl současně na druhém místě v počtu pozitivních i negativních výpovědí. ČEZ se v médiích prosadil zejména v souvislosti s problémy v Bulharsku a dostavbou Temelína, média však zaujaly i klesající zisky, které podle listopadových údajů spadly o jednu třetinu, zejména vinou teplé zimy.

Výše v žebříčku se posunula Škoda Auto (která je zároveň podnikem s nejvíce pozitivními zmínkami), nově se do něj dostaly společnosti Metrostav a Hyundai.

Podniky v hledáčku médií 2014Podniky v hledáčku médií 2014 | archivZdroj: Media Tenor

Mezi společnostmi s nejhorším mediálním tónem se nově objevily ČSA, kterým uškodila především zpráva o velkém propouštění a vyhlášení stávkové pohotovosti mezi zaměstnanci. Celkově nejvyšší počet negativních výpovědí však získaly České dráhy, které mediálně poškodil problém s tendry na nové vlaky a také spor s konkurenty kvůli cenám jízdenek. Vedle toho se však podniku podařilo získat také významný počet pozitivních zmínek.

V nelichotivém žebříčku negativně prezentovaných firem minulého roku se ocitl také Metrostav kvůli arbitráži s hlavním městem Praha ohledně tunelu Blanka.

Ze společností nejhůře prezentovaných sice vypadla OKD, přítomna je však stále mateřská NWR, která se potýká se zadlužeností a propadem cen akcií. Dařilo se naopak automobilkám, mezi Top 10 s nejvyšší pozitivitou ve zpravodajství se umístily krom zmíněné Škody i Volkswagen a Hyundai.

Klaďasové a záporáciKlaďasové a záporáci | archivZdroj: Media Tenor

Slibné naděje domácí ekonomice dává celkový trend medializace podnikového sektoru. V uplynulém roce informovala sledovaná média o firmách s převahou pozitivity nad negativitou. Tento trend je patrný v posledních třech letech.

Medializace podniků 2012 až 2014Medializace podniků 2012 až 2014 | archivZdroj: Media Tenor

Výsledky vyplynuly z analýzy 6704 zpravodajských příspěvků serverů iDnes.cz, iHned.cz, Aktuálně.cz, Novinky.cz a E15.cz, kterou provedla společnost Media Tenor.