Mediokracie: Respekt bez respektu

Návrat do všedního života nebudou mít osvobozené Češky vubec jednoduchý. Respekt jim nejspíš pomohl, ale zároveň uškodil.

Návrat do všedního života nebudou mít osvobozené Češky vubec jednoduchý. Respekt jim nejspíš pomohl, ale zároveň uškodil. Zdroj: Repro Strategie

Už dlouho žádný krok některé z redakcí českých médií nevyvolal takovou debatu jako informování Respektu o dívkách unesených v Pákistánu.

Redaktor Respektu Ondřej Kundra zveřejnil skutečnost, že stát zaplatil za propuštění českých rukojmích v Pákistánu šest milionů dolarů, a navíc o jedné z dívek napsal, že se pokusila vrátit za svými únosci. Šéfredaktor Erik Tabery se hájí tím, že na informace o výkupném máme právo, ve světě nejsou nijak výjimečné a redakce se prý nesnažila zjišťovat nic, co by narušovalo soukromí dívek.

Takové argumenty jsou na první pohled v pořádku, ale nejsou vlastně tak úplně pravdivé. Mezi českými redakcemi fungovala nepsaná dohoda, že nebudou zveřejňovat nic, co by unesené a po dlouhé době propuštěné dívky ohrozilo na životě.

Tato dohoda vznikla na půdě ministerstva zahraničí – osobně jsem se schůzek s diplomaty a dalšími zaměstnanci účastnil dvakrát a nikdo ze zúčastněných šéfredaktorů a redaktorů prosby o mediální ticho nezpochybňoval. Někdy jsou zkrátka nezveřejněné informace cennější než zveřejněné. Média i státní úřady se v takových případech pohybují na tenkém ledě, ale u ochrany životů to lze chápat a připustit.

Tabery upozorňuje, že se přátelé unesených obraceli na Respekt, který pak dotazy zaměstnával úřady, aby na případ „Hanky a Tonči“ nezapomněly. Představa, že se ministerstvo či tajné služby přestanou věnovat podobnému případu, je mírně řečeno komická a myslí si to možná jen čtenáři Respektu. Mluvil jsem s rodinou jedné z unesených dívek několik měsíců před jejich propuštěním, krátce po schůzce na ministerstvu zahraničí, a rozhodně jsem neměl pocit, že by rodina stála o jakýkoli tlak na státní orgány.

Největší problém argumentace Respektu se ovšem skrývá někde úplně jinde. Tabery se v reakci na kritiku zcela vyhýbá informaci, kterou Kundra zveřejnil o jedné z unesených dívek. Podle Kundry se chtěla vrátit ke svým únoscům, ale v Turecku byla zadržena a vrácena. Pro toto tvrzení neuvádí Respekt žádný relevantní zdroj a je velmi pravděpodobné, že jde o lež. V současné napjaté atmosféře plné islamofobie jde zcela jistě o věc, která může dotyčné dívce zničit život a definitivně znemožnit její návrat do společnosti. A přiznejme si, že už tak je její situace po návratu do Česka dost obtížná.