Meziročně Češi v obchodech utráceli více

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Lidé v květnu utratili v obchodech o 1,1 procenta více než ve stejném měsíci loni. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Meziměsíčně však tržby v maloobchodě klesly o 1,5 procenta. Růst tržeb zaznamenali především prodejci počítačového a komunikačního zařízení, pokles pak maloobchod s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím.

Podle analytika České spořitelny Jana Šediny meziroční růst představuje výrazné zklamání po solidním tempu z úvodu roku. „Vzhledem k do značné míry již saturované poptávce po osobních automobilech bude průměrný růst maloobchodních tržeb ve druhém pololetí letošního roku v porovnání s tím prvním o poznání nižší. Nemělo by se však s ohledem na přetrvávající růst spotřebitelské důvěry a lepšící se trh práce jednat o návrat domácností do stylu 'šetřím kde mohu',“ uvedl Šedina. Spotřeba domácností by tak i v následujících čtvrtletích podle něj měla zůstat pozitivním přispěvovatelem k růstu HDP.

Meziroční růst tržeb o 1,1 procenta je očištěný o kalendářní vlivy. Bez očištění ale květnové tržby obchodníků meziročně klesly o 0,6 procenta, zejména kvůli nižšímu počtu pracovních dní. Největší vliv na meziroční pokles tržeb měl vývoj v motoristickém segmentu a nižší prodej potravin.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel klesly reálně meziměsíčně o 3,5 procenta a meziročně očištěné o kalendářní vlivy vzrostly o 1,3 procenta. Neočištěné tržby se snížily meziročně o 1,9 procenta, v tom za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů klesly o 2,8 procenta, za opravy vzrostly o 1,3 procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot sezónně očištěné tržby klesly reálně meziměsíčně o 0,2 procenta a meziročně očištěné o kalendářní vlivy vzrostly o 1,1 procenta. Neočištěné tržby se snížily meziročně o 0,1 procenta, v tom za potraviny klesly o 0,7 procenta.