Nejedlého Lukoil Aviation skončil v likvidaci. Závazky prý uhradí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Firma Lukoil Aviation Czech, jejímž jednatelem je prezidentův poradce Martin Nejedlý, je v likvidaci. Informaci týdeníku Respekt potvrdil Nejedlý. Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl 17. června, že tato společnost má státu zaplatit 27,5 milionu korun kvůli dodávce leteckého paliva. Verdikt není pravomocný, Lukoil Aviation Czech se proti verdiktu odvolá, uvedl Nejedlý. Společnost podle něj všechny závazky včetně případné pokuty zaplatí.

„Potvrzujeme, že naše společnost vstoupila do likvidace, v jejímž průběhu budou uhrazeny veškeré závazky, tedy případně i závazky vůči státu,“ reagoval Nejedlý.

Respekt uvedl, že firma skončila v likvidaci osm dní po rozsudku. Nejedlý a další společník Dmitrij Romaněnko mají ukončené funkce. Za společnost prý nyní vystupuje právník Tomáš Rychlý, který byl určen jako likvidátor a je z právní kanceláře Wolf Theiss, jež hájila Nejedlého Lukoil u soudu.

Spor začal v roce 2009, kdy Správa státních hmotných rezerv uzavřela s Lukoilem smlouvu na obměnu zásob leteckého petroleje. Firma podle žaloby odebrala petrolej za 275,6 milionu korun, vrátila ale necelou polovinu. Správa proto Lukoilu uložila pokutu, jejíž uhrazení firma odmítá a věc proto řeší soud. Ten v polovině června rozhodl, že společnost má státu zaplatit 27,5 milionu. „S rozhodnutím prvoinstančního soudu nesouhlasíme a po obdržení rozsudku se odvoláme,“ uvedl Nejedlý.

Prezident Miloš Zeman řekl dříve, že chce počkat, jak soudní spor mezi státem a společností Lukoil dopadne. Teprve poté se prý rozhodne, jestli Nejedlý zůstane mezi jeho poradci. Nejedlý je také místopředsedou Strany práv občanů, která dříve nesla Zemanovo jméno.

V den prvoinstančního rozsudku, tedy 17. června, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že Zeman se k věci nebude vyjadřovat do doby, než bude vynesen pravomocný rozsudek. Stejně odpověděl na otázku, zda prezident záležitost považuje za problém.