Netflix dotekl do Česka. A je co slavit

Blog Stanislava Šulce

Blog Stanislava Šulce Zdroj: Strategie

Nečekaně a bez jakékoli kampaně zpřístupnil Netflix své služby na počátku ledna v Česku a dalších 130 zemích světa. Potvrdila se tak slova Martina Pomothyho, který na podzim v rozhovoru pro Strategii uvedl, že Netflix prostě někde zmáčkne knoflík a bude to.

Na sociálních sítích se hned po zapnutí začala jako virál šířit zpráva, že už Netflix konečně šlape i bez různých blokátorů IP adres či koupené zahraniční vépéenky. Na českém Twitteru se #netflix zařadil k nejtrendovějším výrazům, early adopters si službu okamžitě zaplatili a začali sledovat seriály (a filmy) přes nejrůznější zařízení.

Je co slavit, a to přes „problémy“ související s omezenou nabídkou pro český trh. Z původní produkce Netflixu chybí House of Cards, protože práva koupila Česká televize, z ostatní nabídky v USA si například nemůžete na Netflixu pustit Futuramu a další populární série, které tu vysílají běžné televize. A dokud se celosvětově nevyřeší digitální licence, tento „problém“ bude trvat.

Kvalita Netflixu v Česku spočívá ale právě v nabízení toho, co tu legálně dostupné není. Seriálů jsou v nabídce skoro dvě stovky včetně loňského superhitu Narcos, filmů pak Netflix aktuálně nabízí skoro pět set.

Tím výhody nekončí. Důležitá je kvalita. Netflix podle zákazníkem zvoleného tarifu nabízí obsah v kvalitě Full HD, ale také UHD, takže pro ty velké drahé televize konečně bude také nějaký obsah. K vidění tak je například Kmotr 1 a 2 ve Full HD (v této kvalitě tu dosud oficiálně dostupný není), taktéž klasiky jako Bonnie a Clyde nebo kulturistický dokument Železný Schwarzenegger.

A to nejlepší nakonec – uživatelská přátelskost. Netflix využívá nejmodernějších poznatků ze smart commerce, takže „homepage“ se vám neustále proměňuje podle vašeho chování. Netflix vám sám připravuje nabídku ušitou na míru, takže se interaktivně dostanete k zajímavým pořadům, o jejichž existenci jste asi neměli ani páru.

A že Netflix nenabízí češtinu? Vítejte v 21. století a naučte se anglicky alespoň číst!