Nové vedení Thermalu se dlouho neohřálo, odejde poslanec ANO i další lidé

hotel Thermal

hotel Thermal Zdroj: cs:SJu, Wikimedia

Z nedávno dosazeného vedení karlovarského hotelu Thermal odejde poslanec ANO Roman Procházka a další lidé. Oznámil to ministr financí Andrej Babiš, který vedení obměnil teprve koncem června. Změny ale kritizoval premiér Bohuslav Sobotka, koalice totiž chtěla dosazování poslanců zabránit. Ministerstvo zároveň prověří, zda nového šéfa Thermalu Daniela Křováčka vyhodili z jiného hotelu kvůli zneužívání peněz.

„Pan Procházka se tam dostal nějakou špatnou komunikací, takže toho budeme měnit, budou i další změny v dozorčí radě i představenstvu,“ řekl deníku Právo Babiš.

Změny v představenstvu ministr financí a šéf hnutí ANO Babiš neupřesnil, jak ale Právo upozorňuje, mohly by se týkat karlovarského advokáta Tomáše Ficnera, který v minulosti jako právník zastupoval soukromou společnost X a R. Ta se soudila a stále chce soudit se státem o vlastnictví Thermalu.

Ficnerova kancelář navíc podle deníku sídlí na stejné adrese jako firma, kterou proti státu zastupoval. Nemovitost je ve vlastnictví firmy, která je personálně propojená se společností X a R.

Kritika podřízených zabrala

Vedení hotelu by mohl opustit i jeho novopečený ředitel Daniel Křováček, který podle informací listu Dnes byl v roce 2010 propuštěn z čela hotelu Čajkovskij po kritice ze strany podřízených.

Personál Čajkovského se v petici stěžoval, že šéf využíval podřízené jako soukromé služebnictvo, do práce nechodil, nesmyslně utrácel finance hotelu a z recepce si bral peníze pro sebe.

Prý chtěl přivést hotel Čajkovskij na mizinu

V petici se také objevilo obvinění, že se Křováček domluvil se skupinou podnikatelů, že přivede hotel na mizinu, aby ho mohli levně koupit. Účetní hotelu Anna Průšová deníku řekla, že škody zanechané po působení exředitele činí až devět milionů korun.

Křováčkův bývalý kolega, ekonomický ředitel Čajkovského Jan Kronika potvrdil, že informace o Křováčkovi jsou z velké části pravdivé. Sám Křováček se ke kritice nevyjádřil, Ministerstvo financí nicméně uvedlo, že tyto informace prošetří.

Po nedávném zásahu ministerstva financí jako jediného akcionáře společnosti Thermal–F, která hotel provozuje, nezůstal v dozorčí radě a představenstvu nikdo z původních členů.

Křováček v ředitelském křesle vystřídal někdejšího hejtmana Karlovarského kraje za ODS Josefa Pavla, který Thermal vedl od roku 2008. Pavel podle svých zastánců dokázal v posledních pěti letech přivést hotel do černých čísel.