Novinářskou cenu 2013 si odnáší redakce ČT, Českého rozhlasu, Respektu, HN, Práva a Literárních novin

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock.com

V konkurenci 400 příspěvků, které se utkaly v soutěži Novinářská cena 2013, zvítězili redaktoři České televize, Českého rozhlasu, Respektu, Hospodářských novin, Práva a Literárních novin.

V psané žurnalistice letos poroty ocenily především méně známá či zřídka popisovaná témata. V kategorii Nejlepší reportáž tak zvítězila redaktorka Respektu Silvie Lauder s neznámými příběhy romského holocaustu a cenu za nejlepší analyticko-investigativní příspěvek převzal její kolega Petr Třešňák za článek o zapomenutých zločinech třetího oddělení věznice ve Valdicích. Cenu za nejlepší rozhovor získal Michal Komárek z Literárních novin za interview o sebereflexi médií.

Další oceněné příspěvky se věnovaly hlavním politickým událostem roku. V kategorii Nejlepší komentář zvítězil redaktor Hospodářských novin Petr Honzejk se sérií příspěvků o prezidentu Zemanovi. A ocenění za nejlepší audiovizuální rozhovor si odnesla bývalá redaktorka České televize Daniela Drtinová, která se v interview s Michalem Haškem snažila zjistit informace o jeho tajné povolební schůzce s prezidentem. „Mimořádně oceňujeme odvahu autorky zopakovat tu samou otázku jedenáctkrát,“ uvedli ve zdůvodnění porotci - novinář Karel Hvížďala, akademička Irena Reifová, socioložka Marie Čermáková a slovenský moderátor Štefan Hríb.

V kategorii Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek audiovizuální žurnalistiky zvítězil reportér ČT Dalibor Bártek, který více než rok sledoval kauzu obchodníka s nelegálním lihem. Česká televize získala i ocenění za nejlepší audiovizuální reportáž. Reportér Jiří Vondráček v ní popisuje zničení městečka Lauterbach při poválečném vojenském cvičení. Cenu Googlu za inovativní online žurnalistiku převzal Filip Rožánek z Českého rozhlasu, který převedl události srpna 1968 na sociální sítě, a v kategorii Nejlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks nebo karikatura zvítězil uznávaný kreslíř Vladimír Renčín se sérií kreseb z deníku Právo.

Vítězové, nominovaní i autoři ocenění čestným uznáním si na slavnostním večeru převzali diplomy, vítězové navíc získali odměnu 20 tisíc korun. Soutěž Novinářská cena pořádá v České republice Nadace Open Society Fund Praha.