Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského má Martin Veselovský

Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2013 dnes v Havlíčkově Brodě získal Martin Veselovský. Oborná porota v čele s Martinou Riebauerovou ho ocenila za bezkonkurenční úroveň rozhovorů v Dvaceti minutách Radiožurnálu a dlouhodobě vysokou kvalitu moderování pořadu Události, komentáře České televize.

Držiteli Novinářské křepelky, ceny pro novináře do 33 let, se stali Jan Kaliba z Českého rozhlasu a Ondřej Koutník z Lidových novin. Kaliba podle Hájkové oslovil porotu mimořádnou schopností hledat v životech sportovců lidský rozměr. Koutník byl oceněn za kvalitní práci se zdroji, vyhledávání nových témat a jejich odvážné zpracování.

Dvaačtyřicetiletý Veselovský zvítězil v soutěži Novinářská cena 2012 spolu s Petrem Dudkem v sekci rozhovor, beseda, diskuse za rozhovor s tehdejším karlovarským radním a bývalým členem pohraniční stráže Václavem Sloupem. V roce 2013 obdržel v soutěži Tweet roku ocenění v kategorii Objev roku. „Ocenění si velmi cením, porota je složená ze zajímavých a novinářsky skvělých lidí. Jestliže došli k tomu názoru, že bych to měl být já, tak jsem rád,“ řekl Veselovský novinářům.

Letos podruhé udělila porota také Cenu Opus Vitae. Za celoživotní noblesní komentátorskou a reportérskou činnost, glosující zejména nelehký rozvoj Evropské unie a také místa Česka v ní, ji dostal Zdeněk Velíšek. Novinářské ceny uděluje správní rada nadace na návrh odborné poroty, v níž vedle Riebauerové letos zasedli Jan Bumba, Daniela Drtinová, Jan Šmíd, Jiří Pehe, Michal Komárek, Lukáš Jelínek, Libor Dvořák a Jaroslav Spurný. Hlavní novinářskou cenu nadace dotuje 50.000 korunami. S Novinářskými křepelkami, které předává město Havlíčkův Brod a kraj Vysočina, je spojena symbolická částka 3333 korun.

Nadace rozhoduje o výročních cenách za mimořádná díla umělecké, vědecké a novinářské tvorby. Novinářskou cenu udělila popatnácté, od roku 2000 v Havlíčkově Brodě.