Novým předsedou ČTÚ má být člen jeho rady Jaromír Novák

Jaromír Novák, ČTÚ

Jaromír Novák, ČTÚ Zdroj: CTU

Novým předsedou rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) by se měl pro další tři roky stát bývalý ředitel divize digitální ekonomiky ministerstva průmyslu a obchodu a současný členy rady úřadu Jaromír Novák. Vládě jej navrhne ministr průmyslu Martin Kuba. Novák nahradí Pavla Dvořáka, kterému na konci dubna skončí mandát. Nováka by vláda mohla schvalovat příští týden. O jeho jmenování ale podle informací ČTK nepanuje ve vládě jednoznačná shoda.

„Z kandidátů na post předsedy ČTÚ má dle mého přesvědčení nejlepší profesní předpoklady současný člen rady ČTÚ Jaromír Novák, kterého také navrhnu při nejbližší příležitosti vládě ke jmenování. Novák je bezpochyby vynikajícím odborníkem na telekomunikační odvětví s dlouholetou praxí. Je pro mne zárukou, že se nebude opožďovat důležitá aukce volných kmitočtů a Češi se co nejdříve dočkají ještě vyšší konkurence na trhu díky příchodu čtvrtého operátora,“ uvedl Kuba.

Novák nejprve působil na ministerstvu informatiky, v roce 2007 přešel na ministerstvo průmyslu, kde se podílel na přípravě právních norem v telekomunikacích.

Kuba si od Nováka slibuje také větší rozhýbání úřadu, který se musí soustředit na aktivní ochranu spotřebitele a regulovat trh předvídatelně, transparentně a s důrazem na zvýšení konkurenčního prostředí, a tím i zvýšení investiční aktivity operátorů.

Ministr se již dříve nechal slyšet, že nenavrhne prodloužení mandátu současnému předsedovi Dvořákovi kvůli neúspěšnému ukončení aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Dvořák zůstane řadovým radním. Za měsíc skončí pětileté funkční období člence rady Janě Fürstové a její nástupce dosud není známý. V radě dále sedí bývalý novinář Ondřej Malý a exministr dopravy Milan Šimonovský.

Na novém předsedovi bude vypsání nové aukce kmitočtů, pro kterou úřad připravil podmínky. Nyní procházejí veřejnou konzultací. Výhrady k nim mají zejména stávající mobilní operátoři, podle nichž je diskriminují vůči možnému čtvrtému operátorovi, kterým se chce stát PPF. Novák bude muset také dokončit analýzy trhů vysokorychlostního internetu a mobilního volání a případná regulační opatření na těchto trzích.