O distribuci signálu velmi krátkých vln se ucházejí tři zájemci

České Radiokomunikace

České Radiokomunikace Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Do výběrového řízení Českého rozhlasu na distribuci signálu v pásmu velmi krátkých vln se přihlásili tři uchazeči. Účast v tendru potvrdily České Radiokomunikace a telekomunikační firma O2 Czech Republic. Dnes uplynula lhůta pro podávání nabídek.

Cílem soutěže je podle rozhlasu sjednotit technické a provozní podmínky vysílání a zajistit kvalitnější a bezpečnější distribuci signálu. V současné době rozhlas na šíření velmi krátkých vln spolupracuje se zhruba čtyřicítkou dodavatelů, z nichž dominantní jsou právě České Radiokomunikace.

Smlouva pro vítěze počítá s předpokládanou dobou plnění do 31. října 2025. Rozsah samotné služby se ale může podle potřeb ČRo a dalšího vývoje analogového rozhlasového vysílání měnit. „Do tendru se přihlásili tři účastníci. Výběrová komise se sejde v nejbližších dnech, aby nabídky posoudila z hlediska kvalifikačních předpokladů, nabízených služeb a ceny,“ sdělil mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.

Známými uchazeči jsou České Radiokomunikace, u kterých se účast předpokládala. Podání nabídky potvrdila také telekomunikační firma O2 Czech Republic.

Zakázka za 150 milionů ročně

Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan již dříve uvedl, že objem zakázky má odpovídat dosavadnímu rozsahu zhruba 150 milionů korun ročně. Veřejná soutěž se řídí občanským zákoníkem, tedy mimo režim zákona o veřejných zakázkách. Zákon to umožňuje v případech, kdy je hlavním účelem umožnit poskytování nebo provozování veřejné telekomunikační sítě nebo poskytování veřejných telekomunikačních služeb.