Online diskutéři: Albert místo Sparu nechceme

OTVÍRÁME A ŠÁTEČEK: Jen pár dnů po slavnostním otevření prodejny v pražském Florentinu Spar oznámil, že končí

OTVÍRÁME A ŠÁTEČEK: Jen pár dnů po slavnostním otevření prodejny v pražském Florentinu Spar oznámil, že končí Zdroj: Repro Strategie

Oznámení o akvizici obchodů Spar společností Ahold v polovině března nevzbudilo v internetových diskusích mnoho nadšení. Řetězec obchodů Spar a Interspar má do půl roku zmizet a uvolnit prostor prodejnám Albert, které se tak stanou největším maloobchodním řetězcem v ČR. Co lidem vadí na plánovaných změnách?

Z měřeného vzorku 700+ příspěvků vyplývá, že Interspar je obecně považován za jeden z nejlepších řetězců v ČR – nejčastěji s ním bývá spojována kvalita potravin a široký výběr, zatímco kritiky je pomálu (pokud si vůbec zákazníci stěžují, pak pouze na špatnou dostupnost a o něco vyšší ceny).

Albert versus Spar: Pozitivní parametryAlbert versus Spar: Pozitivní parametry | Repro Strategie

V případě prodejen Albert je tomu téměř naopak. Dostupnost ani ceny nepředstavují ve vnímání spotřebitelů nijak dramatický problém, ovšem velmi hlasitá je kritika ostatních kategorií, především malého výběru a nekvalitních potravin. K tomu se ozývají také výtky na adresu nepříjemného prostředí či personálu a důvody pro znepokojení nad novou akvizicí jsou rázem zřejmé.

Albert versus Spar: Negativní parametryAlbert versus Spar: Negativní parametry | Repro Strategie

Otázkou zůstává, kde budou příznivci Intersparu nakupovat po jeho skončení. Aktuální reakce naznačují, že tato skupina zákazníků by dala přednost řetězcům Globus či Lidl, nicméně Ahold drží v rukou cenný trumf, a tím je nyní ještě větší dostupnost prodejen Albert.