Peníze v Rozhlase: prozatímní šéf dostal za čtvrtroku přes dvě stě tisíc

Karel Zýka, Český rozhlas

Karel Zýka, Český rozhlas Zdroj: archiv

Bývalý prozatímní ředitel Českého rozhlasu (ČRo) Karel Zýka, který veřejnoprávní médium vedl po rezignaci Petera Duhana od loňského listopadu do letošního ledna, dostane odměnu 225 tisíc korun. Rozhodla o tom dnes rada ČRo.

Rada dnes také vzala na vědomí uzavření pracovní smlouvy s novým generálním ředitelem René Zavoralem. Zároveň mu schválila mzdu 160 tisíc korun hrubého, což je stejně, jako bral předchozí ředitel Peter Duhan. Generální ředitel bude moci dostat i pololetí odměnu v celkové výši 480 tisíc korun. Jedním k kritérií bude nově naplňování kandidátského projektu.

Duhanovi radní loni zkrátili pololetní odměnu z maximálně možných 480 tisíc korun na 336 tisíc korun kvůli několika porušením kodexu ve vysílání a nedostatkům v předkládaných materiálech.

Rada ČRo dnes vzala na vědomí novou organizační strukturu navrženou Zavoralem od března letošního roku. Současné náměstky generálního ředitele by mělo nahradit sedm ředitelů sekcí, které dnes rada schválila. Ředitelem zpravodajství by se měl od března stát současný šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný.

Nová ekonomická redakce

Programovou ředitelkou bude dosavadní redaktorka stanice Vltava a jedna z kandidátů na místo generálního ředitele Eva Hazdrová Kopecká, regionální vysílání povede současný náměstek pro regionální vysílání Jan Menger, ředitelem výroby zůstane Jiří Mejstřík, ředitelem nových médií bude stávající šéf ČRo Plus Alexandr Pícha. Technickým ředitelem bude nadále Zýka a pozici ekonomicko-správního ředitele chce Zavoral obsadit od 1. července.

Sedmičku vrcholových šéfů doplní čtveřice ředitelů na druhém stupni řízení. Rada rovněž schválila, že dosavadní šéf zpravodajství Tomáš Pancíř bude ředitelem regionálních stanic ČRo Regina DAB Praha a ČRo Středočeský kraj. Novým šéfem ČRo Plus má být nynější ředitel Centra vysílání Ondřej Nováček.

Zavoral dnes radním řekl, že chce letos před podzimem zhodnotit působení ředitelů regionálních stanic v polovině jejich pětiletého funkčního období a navrhnout případné změny. Další novinkou je vytvoření ekonomické redakce v rámci zpravodajství, která bude obsazena od května.