Penta koupila vydavatelství Tablet Media

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Sedlak

Investiční skupina Penta převzala tabletové vydavatelství Tablet Media, které založil někdejší ředitel Economie či Lidových novin Michal Klíma. Na konferenci Czech Internet Forum 2015 to řekl Miroslav Motejlek, provozovatel serveru Motejlek.com. Informaci potvrdil mluvčí Penty Ivo Mravinac a následně také vydavatelství. Jako nový vlastník v obchodním rejstříku figuruje společnost Angaur ze skupiny Penta Investments.

„Nyní je Tablet Media prvním z nových mediálních projektů (startupů) vzniklých v posledních letech, kterému se podařilo získat stabilního finančního partnera,“ komentoval transakci Klíma, který v minulosti řídil vydavatelství Lidové noviny, Economia či slovenskou Spoločnosť 7 plus.

Vydavatelství Tablet Media začalo v květnu 2013 vydávat publicistický týdeník Dotyk. Později přibyly Dotyk Byznys, Dotyk Styl Royal a Dotyk Styl Bydlení. „Penta získává vysoce kvalitní redakční a vydavatelský tým vedený ředitelkou redakcí a šéfredaktorkou Evou Hanákovou,“ dodal Klíma. O něm se v současnosti spekuluje jako o novém šéfovi vydavatelství Vltava-Labe-Press (VLP), které Penta letos rovněž převzala. Klímovo případné angažmá ve VLP Penta nekomentuje.

Prodej VLP, vydavatele regionálních deníků, schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže letos v září. Součástí akvizice byl 51procentní podíl ve společnosti Astrosat Média, která vydává časopisy Květy, Vlasta, Story, TV magazín a National Geographic Česko, dále 70 procent ve společnosti Česká distribuční, 35 procent v distribuční firmě PNS a 30 procent ve zprostředkovateli webové reklamy AdActive.

Společnost Angaur vznikla předloni. Jejím akcionářem je investiční skupina Penta Investments založená v roce 1994, která letos koupila stoprocentní podíl ve vydavatelství Vltava-Labe-Press od německého koncernu Verlagsgruppe Passau. Penta je také největším vydavatelem na Slovensku prostřednictvím News and Media Holding.