Příjmy Google za první čtvrtletí 2012 překonaly všechna očekávání

Google

Google Zdroj: profimedia.cz

Společnost Google dosáhla za první čtvrtletí 2012 celkových tržeb ve výši 10,65 miliardy dolarů, což je o 24 % více, než ve stejném období roku 2011. Analytici přitom předpokládali, že příjmy Google nepřekročí 8,1 miliardy dolarů.

Internetové projekty, které Google vlastní, se na příjmech podílely ze 69 % (7,31 mld. dolarů), partnerské weby přinesly dalších 27 % (2,91 mld. dolarů). Celkem 54 % svých příjmů Google vygeneroval mimo USA (ve stejném období 2011 to bylo 53 %).

„Ohromující nárůst vidíme u velkých sázek na produkty, jako jsou Android, Chrome a YouTube,“ prohlásil CEO Google Larry Page, podle kterého Google stojí teprve na začátku možností, jak technologiemi zlepšit životy lidí.

Z finančních výsledků také vyplývá, že v prvním čtvrtletí 2012 klesla průměrná cena za jedno kliknutí (CPC) včetně reklam umístěných na serverech vlastněných Googlem meziročně o téměř 12 procent. Podle společnosti Marine Software, předního amerického poskytovatele online reklamních služeb, zároveň o více než 24 procent vzrostl celkový objem kliknutí. Za pomalé snižování CPC Google pravidelně čelí kritice své obchodní politiky.