Rada udělila statisícové pokuty za vadné reklamy a soutěž

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Dvě pokuty po dvou stech tisících korunách dostala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání společnost WS International zabývající se prodejem prostřednictvím teleshoppingu. Dvousettisícový flastr dostala i společnost ABC TV za soutěž, v níž podle rady nebylo možné odvodit správnou odpověď.

V prvém případě dostal jeden z největších teleshoppingových hráčů na českém trhu WS International pokutu kvůli tomu, že ve vysílání na TV Barrandov loni v říjnu nabízela kuchyňský nůž za 999 korun a k tomu „zcela zdarma“ dalších devět kusů nožů. Podle rady se ale celá sada prodává pouze a jen dohromady za oněch 999 korun, takže o žádné dárky zdarma nešlo.

Ve druhém případě pořad na největší komerční televizi Nova nabízel kuchyňský kráječ za 990 korun a k tomu měl kupující dostat zdarma ještě jeden stejný výrobek. Jenže podle rady je dotyčná sada na e-shopu firmy dlouhodobě označena jako „momentálně nedostupná“ a není tedy vlastně reálně možné si jeden výrobek za cenu 990 korun zakoupit, ale vždy pouze dva.

„Nabídka jedné sady výrobku za cenu 990 korun je tak zcela fiktivní a je užita pouze ve snaze legalizovat nekalou obchodní praktiku,“ uvedla rada ve svém rozhodnutí. „Samozřejmě, že s udělením dvou pokut ve výši 400 tisíc korun nesouhlasíme. Prostřednictvím naší advokátní kanceláře budeme podávat veškeré opravné prostředky, které nám zákony této země dovolují. Nikdy jsme se žádného klamavého jednání vůči našim zákazníkům nedopustili,“ řekl serveru E15.cz předseda představenstva WS International Igor Stahala.

Nekalá praktika na stanici Rebel

Radu zaujala také jedna ze soutěží zadavatele reklamy ABC ČR na stanici Rebel, v níž měli diváci spočítat finanční obnos zachycený v podobě mincí na obrázku. Některé z minci přitom byly neplatné či dokonce jen imitacemi, takže se do celkového výsledku nepočítaly.

Podle rady byly ale odchylky prokazující vadnost mincí na obrázku tak nepatrné, že je divák při nejlepší vůli nemohl rozlišit a tedy dospět ke správné odpovědi. Také toto počínání rada ohodnotila jako nekalou obchodní praktiku a udělila sankci 200 tisíc korun. I proti ní se může firma odvolat k soudu.

Čtětě také: