Řecká vláda chce znovu spustit veřejnoprávní stanici ERT

Sídlo stanice ERT v Řecku

Sídlo stanice ERT v Řecku Zdroj: CC BY-SA 2.0: linmtheu via Flickr

Řecká vláda chce znovu spustit vysílání veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti ERT, která byla kvůli úsporám uzavřena v roce 2013. Podle představ nového levicového kabinetu by oživené médium mohlo znovu dát práci všem zaměstnancům, kteří o ni před dvěma lety za dramatických okolností přišli a ještě o ní mají zájem.

Provoz ERT řecká vláda každoročně financovala částkou kolem 300 milionů eur (8,2 miliardy korun). O odpojení stanice rozhodl v červnu 2013 tehdejší premiér Antonis Samaras s cílem snížit v ní počet zaměstnanců a zajistit úspory. Samarasův krok vyvolal silné protesty v Řecku i v zahraničí a vedl bezmála k rozpadu vlády.

Konec stanice ERT vyvolal v červnu 2013 velké protesty (archivní snímek z června 2013)Konec stanice ERT vyvolal v červnu 2013 velké protesty (archivní snímek z června 2013) | CC BY-SA 2.0: linmtheu via FlickrKonec stanice ERT vyvolal v červnu 2013 velké protesty (na snímku demonstrace před sídlem televize)

Aténské ústředí společnosti ERT následně okupovala část stávkujících zaměstnanců, kteří s podporou odborů změny odmítali. Novináři pokračovali ve vysílání prostřednictvím internetu a do konce října i přes družicový signál díky spolupráci s Evropskou vysílací unií. Na začátku listopadu 2013 ale zásahová komanda řecké policie budovu ERT obsadila a přinutila k opuštění objektu všechny pracovníky, kteří se tam do té doby i bez státních financí snažili vysílat.

Nástupkyní stanice ERT se v roce 2014 stala společnost NERIT, která má asi 500 zaměstnanců, tedy méně než pětinu ve srovnání s ERT. Zákon, který by měl znovuotevření stanice umožnit, má parlament projednat začátkem března.