Robin Sharma: Pomáhám lidem nebýt zaneprázdněn jen svým zaneprázdněním

Robin Sharma

Robin Sharma

Mnoho manažerů jednoduše neví, jak vést lidi. „Vedení znamená vychovávat další lídry, podněcovat lidi k výborné práci a být příkladem. Na pražském semináři budu vysvětlovat, co nejlepší podniky a nejlepší manažeři dělají každý den, aby dosáhli skvělých výsledků,“ říká autor řady bestsellerů a jeden z nejrespektovanějších odborníků v oblasti osobního rozvoje Robin Sharma. Jeho první přednáška v ČR určená nejen manažerům se uskuteční v sobotu 12. května v Kongresovém centru Praha.

E15: Hodně mluvíte o „bohatém životě“. Co to vlastně podle vás je?

Bohatý život je takový, kdy děláme to nejlepší, co v nás je, denně zavádíme nové postupy, máme pevný vztah s našimi milovanými a máme rádi svůj život. Mým hlavním cílem je, abychom byli všichni schopni „vést bez titulu“. Starý model vedení je nemoderní a nyní, aby jedinec i tým mohli uspět, musíme všichni ukázat schopnost vést ve všem, co děláme. Na svém semináři v Praze budu učit celý postup, jak vést bez titulu, takže se společnosti mohou stát ještě úspěšnějšími. Rovněž budu pomáhat lidem vybudovat si spokojený osobní život.

E15: Co znamená „vést bez titulu“?

Sloganem „vedení bez titulu“ nechci říct, že nepotřebujeme tituly a lidi na vrcholu, kteří nastaví vizi, řídí tým a převezmou celkovou zodpovědnost za firmu. Ale tvrdím, že nyní žijeme a pracujeme ve světě, kde vedení není jen něco, co dělají manažeři. Jednoduše to znamená, že každý má potenciál být šéfem ve své vlastní práci. Má sílu přesvědčit jiné lidi, odvádět vynikající práci, ovlivňovat své okolí. Je to něco, co musí dělat každý pro svoji firmu, aby v období dramatických změn, kterým právě procházíme, přežila.

E15: Co je dnes podle vašich zkušeností největší problém manažerů?

Mnoho manažerů jednoduše neví, jak vést lidi. Vedení, to znamená vychovávat další lídry, podněcovat lidi k výborné práci a být příkladem. Na pražském semináři budu vysvětlovat, co nejlepší podniky a nejlepší manažeři dělají každý den, aby dosáhli skvělých výsledků. Další výzvou pro manažery je zvládnutí všech změn v obchodě. Změny už jen čekají na uskutečnění. Oběti se změny bojí, lídři se změnou inspirují.

Robin SharmaRobin Sharma

E15: Co nejvíce touží změnit či vylepšit oni sami, bývá rozdíl v tom, co za podstatné považujete vy a co vaši klienti?

Každý klient, se kterým pracuji, je jiný. Někteří klienti jako například Nike, Starbucks a Oracle chtějí, abych jim pomohl vychovat lídry na každé organizační úrovni. Jiní chtějí, abych pomohl jejich zaměstnancům zvýšit produktivitu. Žijeme v době dramatických rozptýlení. Dnes je snadné být zaneprázdněn jen svým zaneprázdněním. Takže pomáhám lidem posunout se od toho být zaneprázdněn k tomu, aby dosahovali skutečných výsledků.

E15: Lze obecně říci, co je v současnosti, tedy v době intenzivních změn, největší výzvou pro ty, kdo chtějí svou práci odvádět lépe a lépe a být úspěšní i v osobním životě?

Myslím si, že největší výzvou je v současnosti celá ta komplikovanost obchodního a osobního života. Musíme se více než dříve vypořádávat s e-maily, SMS zprávami, oznámeními z Facebooku a s daleko větším výběrem toho, čemu budeme věnovat pozornost. Je tedy daleko snazší začít trávit ty nejlepší hodiny dne přemýšlením o nedůležitých věcech. Ve své knize „The Leader Who Had No Title“ píši vše, co jsem se dozvěděl od těch nejúspěšnějších lidí na světě o tom, jak zůstat velmi soustředěný jen na několik nejdůležitějších věcí. Schopnost se soustředit je v současné době mnohem důležitější než inteligence.

E15: Po přečtení upoutávky na vaši pražskou přednášku jsem získal dojem, že každý, kdo ji navštíví, se pak stane lídrem. Může se ale skutečně lídrem stát každý? A je to vlastně žádoucí?

Ano, každý může prokázat schopnost vést. Tato schopnost ale už není o tom mít titul nebo postavení, namísto toho jde o způsob myšlení, způsob práce a způsob bytí. Můžeme zametat ulice a současně zavádět novinky, být skvělí a inspirovat ostatní. Takže každý může vést svým vlastním způsobem.

Celý rozhovor s Robinem Sharmou naleznete 15. května v deníku E15 v rubrice Kariéra a vzdělání.

Robin Sharma

Robin SharmaRobin Sharma

Je autorem 11 knih se zaměřením na osobní rozvoj. Celkem se jich prodalo přes šest milionů ve více než 60 zemích. Server Speaking.com jej zvolil jedním z pěti nejlepších učitelů vůdcovství. Kanadský absolvent práv je zakladatelem konzultantské společnosti Sharma Leadership International, která pomáhá lidem a firmám rozvíjet jejich potenciál. K jejím klientům patří například Nike, FedEx, Royal Bank of Scotland, Microsoft, IBM, Yale University, GE, Panasonic či NASA.