Rozhlas a Radiokomunikace spustily zatím nejvíce plnohodnotné digitální vysílání

Český rozhlas

Český rozhlas

Lidé v Praze a okolí mají od dnešního dne možnost naladit sice stále zkušební, ale zatím údajně nejkomplexnější rozhlasové digitální vysílání ve formátu DAB programů Českého rozhlasu. Vysílání veřejnoprávní stanice spustila ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi z žižkovského vysílače. V budoucnu by vysílání v DAB mělo nahradit současné analogové, což by mělo zajistit více stanic v éteru ve vyšší zvukové kvalitě srovnatelné údajně s poslechem CD a s doplňkovými službami.

První testy se sice uskutečnily již v roce 1999, nynější spuštění je ale podle radiokomunikací prvním digitálním rozhlasovým vysíláním s plnohodnotným výkonem. „Dnešek je významným milníkem v digitalizaci rozhlasu,“ řekl uvedl generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer.

Dosavadní pokusy digitálního rozhlasového vysílání s nízkými výkony nebo v nevhodném kmitočtovém pásmu podle něj totiž neumožnily posluchačům poznat a docenit všechny přednosti digitálního vysílání. „Proto jsem rád, že můžeme společně s Českým rozhlasem poprvé představit digitální rozhlas tak, jak by skutečně mohl reálně fungovat a umožnili posluchačům zážitek ve vysoké kvalitě,“ dodal.

Posluchačům budeme moci nabídnout kvalitnější přenos vysílání a postupně i doprovodné služby v podobě multimediálních obsahů

V multiplexu DAB Praha budou začleněny všechny speciální digitální stanice Českého rozhlasu a celoplošné stanice Plus, Radiožurnál, Dvojka i Vltava. „Posluchačům budeme moci nabídnout kvalitnější přenos vysílání a postupně i doprovodné služby v podobě multimediálních obsahů,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Cílem současného experimentu je ověřit reálné parametry digitálního rozhlasového vysílání pro plánování finálních celoplošných DAB sítí. Vysílání probíhá ve III. pásmu, které je podle radiokomunikací pro šíření digitálního rozhlasu optimální a používá se i v ostatních evropských zemích. Digitální vysílání lze přijímat prostřednictvím přijímačů podporujících standard DAB+, které pomalu a jistě pronikají i do nabídek obchodních řetězců s elektronikou.

Kromě ČRa a ČRo se budováním sítí pro digitální rozhlasové vysílání zabývá již léta společnost Teleko. Od dubna 2011 postupně ve zkušebním režimu spustila DAB sítě na sedmi vysílačích, mimo jiné v Praze, Brně, Frýdku-Místku či Liberci. Také v nich je možné naladit stanice Českého rozhlasu a navíc i soukromá rádia jako Radio Proglas, Radio 1, Radio Beat či Radio Samson.

pokrytí ČRopokrytí ČRo|CRo

Analogový rozhlas končí, jako první ho zruší Norsko