RRTV rozdávala pokuty. Prima zaplatí 200 tisíc, Nova 100 tisíc

Televize hledají nové cesty k zisku

Televize hledají nové cesty k zisku Zdroj: Repro Strategie (Martin Pinkas)

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila tento týden pokutu 200.000 korun televizi Prima a 100.000 konkurenční Nově. Prima mohla ohrozit psychický a mravní vývoj dětí a Nova odvysílala nepovolené obchodní sdělení. RRTV to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Prima se měla deliktu dopustit odvysíláním epizody Krysař seriálu Grimm na programu Prima Cool 11. března 2014 v 07:45 ráno. Pořad obsahoval scény s nálezem brutálně zavražděného člověka a detaily zohaveného těla na pitevně. „Dětský divák, který není schopen odlišovat fikci od reality a distancovat se od děje, může být zhlédnutým obsahem šokován. Následkem pro dětského diváka může být vyvolání psychického otřesu a traumatizace, či snížení citlivosti vůči násilí nebo povzbuzení vlastní agrese,“ uvedla rada.

Společnost CET 21 dostala pokutu za to, že na Nově odvysílala reklamu na herní web „PokerStars.net“. Tím porušila zákaz vysílání obchodních sdělení na loterie a jiné podobné hry, které nebyly řádně povoleny nebo oznámeny.

Rada kromě toho udělila licenci společnosti Ultravox k provozování rozhlasového vysílání programu Rádio Color šířeného prostřednictvím vysílačů v Českém Krumlově a licenci společnosti MTV Networks k družicovému televiznímu vysílání programu Paramount Channel.