Šárka Holínová: Klienti začínají slyšet na ekologii

Šárka Holínová

Šárka Holínová Zdroj: Jiri Cerny

Podle obchodní ředitelky polygrafické společnosti PrintPoint Šárky Holínové je certifikovaná ekotechnologie jednou z mála cest, jak uspět v tvrdém konkurenčním poli polygrafických firem. Řešením je podle ní latexový tisk, který v současnosti nabízí kvalitu a srovnatelnou cenu.

Zaměřujete se na latexový tisk. Můžete blíž představit, o co jde a jaké jsou základní rozdíly oproti konkurenčním typům tisku?

Především bych chtěla říct, že ještě před rokem jsme se latexovým tiskem nezabývali. V průběhu loňského roku jsme začali řešit nákup nového stroje a po mnoha testech různých strojů a technologií jsme nakonec zakotvili právě u latexu. Přesvědčila nás kvalita tisku, univerzálnost a slušná produktivita. Navíc se nám stroj hodil k našemu zaměření a klientele. To, co tento druh tisku odlišuje od ostatních technologií, je především naprosto ekologický tisk a provoz. Latexový tisk je totiž zatím jediná certifikovaná ekotechnologie. To znamená, že pro klienty, kteří chtějí jít s dobou, je to jasná volba. Sice se tyto trendy ve velkoplošném tisku prosazují pozvolna, ale my nechceme čekat ještě pár let na dobu, kdy bude ekologický tisk vyžadovat většina klientů a do některých míst i nařízení EU. Životnost je srovnatelná s ostatními technologiemi, kolem tří let v exteriéru.

Čtěte také: 3D tisk na postupu


Má na druhou stranu latexový tisk nějaké nevýhody?

Asi jedinou nevýhodou je vysoká teplota sušení. Slibovali jsme si od stroje i potisk tenkých plastů, ale právě kvůli této vlastnosti jsme se s tím museli zatím rozloučit a tyto tisky realizovat jinými technologiemi.

A cenová náročnost?

Cena inkoustů je vyšší než u ostatních technologií. Pořízení stroje bylo finančně náročnější než eko-solventní, ale oproti UV technologii bylo naopak nižší. Vzhledem ke škále potisknutelných materiálů jsem přesvědčena, že je cena odpovídající. Ceny se od eko-solventu liší jen nepatrně.

Očekáváte, že se na trhu v dohledné době může objevit jiná stejně ekologická technologie?

Spíše očekávám zdokonalování a zrychlování stávajících technologií a vylepšování stávajících typů inkoustů. A to jak směrem k vyšší ekologii, tak k vyšší denzitě. Jediné, co se asi dá říci s jistotou, je, že klasická solventní technologie již je asi definitivně na ústupu.