Scanner: Jdou takhle Francouz, Angličan a Američan...

Tato dáma projde cenzurou facebooku pouze s odřenou zadnicí.

Tato dáma projde cenzurou facebooku pouze s odřenou zadnicí. Zdroj: archiv

...a rozhodnou se, že něco zakážou, aby to byla co největší blbost. Francouzský parlament schválil (a prezident Hollande naznačil, že podepíše) zákon, jenž nařizuje modelkám mít na kostře kromě kůže i maso.

Úřední řečí se tomu říká BMI nad osmnáct, tedy že stopětasedmdesáticentimetrová svlečna musí vážit alespoň dvě a půl kila. V Anglii jí ale maso na správných místech nebude nic platné, jak se přesvědčila oděvní značka American Apparel: tamní Asociace pro normy v reklamě (ASA) zakázala plakáty a billboardy s dvacetiletou modelkou s odhalenými hýžděmi – prý vypadá na šestnáct. Jak známo, šestnáctileté dívenky si mají maso nechávat doma, když jdou ven, snad aby manželky pánů z ASA mohly být v klidu.

Dvacetileté hýždě, které vypadají na šestnáctDvacetileté hýždě, které vypadají na šestnáct | archivDvacetileté hýždě, které vypadají na šestnáct

O dovršení všeho světového zla se postarala, jako obvykle, sociální síť Facebook. Zakázala publikovat obrázky genitálií a zadnic (s masem či bez něho) a dámských prsních bradavek. (Co transky – smějí ukázat maximálně jednu bradavku? napadá Scanner.) Povoluje však ukazování soch nebo obrazů zpodobňujících libovolné bradavky a zadnice.

Kromě toho na fejsbuk nesmíte ani s informacemi o „nebezpečných organizacích“, aniž by se tamní bossové obtěžovali specifikovat, jaké organizace to mají na mysli. Slovo „cukrberk“ i obrázky cukrberka naopak z nepochopitelných důvodů unikly cenzuře jak pornografické, tak teroristické.