Šéf drah bude brát 320 tisíc korun plus odměny

Nový šéf Českých drah Pavel Krtek

Nový šéf Českých drah Pavel Krtek Zdroj: ctk

Nový předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek má ode dneška jasno o svém příjmu. Dozorčí rada mu schválila základní hrubý plat 320 tisíc korun. K tomu si mohou všichni členové představenstva přijít na odměny, které mohou dosáhnout až 60 procent pevné složky, tedy 192 tisíc korun. Cíle, na jejichž základě se bude rozhodovat o vyplacení odměn, chce dozorčí rada schválit koncem ledna.

„Primárně půjde o ekonomické ukazatele, ale hodnotit chceme i úspěšnost splnění odborných úkolů v rámci kompetencí jednotlivých manažerů. O případném vyplacení pohyblivé složky mzdy budeme rozhodovat po vyhodnocení ročního hospodaření společnosti,“ uvedl předseda dozorčí rady Milan Feranec. Odvolaný člen představenstva bude mít nárok na odchodné ve výši šestinásobku základního platu, musí ale v představenstvu působit alespoň půl roku.

Pokud jde o platy vedení Českých drah v posledních letech, bude patřit Krtkův management k nejhůře placeným. Předchozí drážní šéf Daniel Kurucz měl základní plat 370 tisíc korun a odměny až 222 tisíc. Před ním řídil dráhy Dalibor Zelený, jehož základní plat byl 250 tisíc korun. K tomu si ale v závěru svého sedmiměsíčního působení přišel na odměnu 750 tisíc korun a dodnes se s drahami pře o vyplacení konkurenční doložky.

Deník Dnes spočítal, že v případě vyplacení doložky by byl celkový Zeleného příjem za sedm měsíců devět milionů korun. Zeleného předchůdce Petr Žaluda uváděl jako výši svého platu půl milionu korun. Dozorčí rada ČD dnes jedná i o prodeji pozemků na Masarykově nádraží skupině Penta, zásadní verdikt se ale nečeká.