Soud zrušil pokutu 1,8 milionu od ÚOHS pro zdravotní pojišťovnu

Krajský soud v Brně

Krajský soud v Brně Zdroj: CC0: Wikipedia

Krajský soud v Brně zrušil pokutu 1,8 milionu korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro Vojenskou zdravotní pojišťovnu. Případem se bude znovu zabývat ÚOHS. Zakázka se týkala uzavírání smluv o obchodním zastoupení pro nábor pojištěnců.

Pojišťovna uzavřela v letech 2011 a 2012 pět smluv o nevýhradním obchodním zastoupení s několika fyzickými a jednou právnickou osobou, aniž je zadala v jednom z druhů zadávacího řízení podle zákona o veřejných zakázkách.

ÚOHS se při posuzování případu zabýval zejména otázkou, zda se na vojenskou pojišťovnu zákon o veřejných zakázkách vztahuje. Dospěl k závěru, že ano. Mimo jiné proto, že ze zákona o veřejném zdravotním pojištění a zákona o zdravotních pojišťovnách vyplývá, že stát má faktický vliv na výkon činnosti pojišťovny.

Pojišťovna měla podle předchozích závěrů ÚOHS na základě počtu nově získaných pojištěnců předpokládat, že hodnota zakázky překročí dva miliony korun, a měla ji zadat podle zákona o veřejných zakázkách. Reálně vyplacené provize dosáhly v roce 2011 i o rok později vždy téměř 70 milionů korun.

Komu se v roce 2016 prodraží zdravotní pojištění?