Stát ulehčí život obětem insolvenční šikany, o evropské peníze nepřijdou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Firmám čelícím šikanózním insolvenčním návrhům se bude dýchat o něco lépe. Pokud jsou tyto společnosti příjemci evropských dotací, budou je moci dostávat dál. Dosud platilo, že o evropské peníze automaticky přišly. Problém to přitom není nijak ojedinělý – týká se až několika desítek firem.

Rozhodnutí je na ministerstvu průmyslu a obchodu jako poskytovateli dotace. „Rozlišovat budeme na základě doložené dokumentace, rozhodnutí soudů v předchozích případech, finanční stránce a stavu žadatele ve vztahu k hodnotě pohledávek v rámci insolvenčního návrhu a dalších relevantních dokumentů,“ sdělil Igor Walter z tiskového oddělení úřadu. Za příklad uvedl situaci, kdy insolvenční návrh padne kvůli pohledávce desítek tisíc korun, ačkoli tržby údajného dlužníka se pohybují v milionových nebo vyšších řádech.

Postup už schválila ministerstva financí a místního rozvoje. Evropská komise zatím opatření nekomentovala, protože se jím ještě nezabývala. „Generální ředitelství pro regionální a městskou politiku nebylo doposud o tomto opatření informováno, a to ani neformálně,“ sdělila Natálie Vlková z tiskové sekce Zastoupení EK v Česku.

Trevos: Insolvence brzí vývoj a výzkum

Těžký přístup k dotacím má v současné době kvůli podivnému insolvenčnímu návrhu například přední tuzemský výrobce průmyslového osvětlení Trevos. Spolu s dalšími velkými firmami z oboru Hormen CE a Halla už od září odvrací nájezd, který se dává do souvislosti s nekalým konkurenčním bojem.

„Pro nás by to byl signál k rozšíření investic do vývoje a výzkumu. Pro letošní rok by to znamenalo otevření nových programů, dotažení programů, které byly pozastaveny, a to vše zhruba za sto milionů korun,“ komentoval opatření člen představenstva Trevosu Vilém Šulc.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Pavla Juříčka je v Česku kolem šesti desítek případů, které označuje za nájezdy insolvenčních mafií. Obětí se stala také část jeho skupiny Brano.

Udělat fiktivní dokumenty k návrhu insolvence zabere dvě hodiny