Strůjce záchrany Orka Alexis Juan z firmy na hodinu odešel

Alexis Juan

Alexis Juan Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Někdejší šéf Komerční banky Alexis Juan už Vánoce oslavil jinak než jako člen představenstva developerské skupiny Orco. Jeden z architektů restrukturalizačního plánu, díky kterému Orco v roce 2010 uteklo hrobníkovi z lopaty, totiž těsně před svátky z vedení Orka s okamžitou platností odešel.

Důvody Juanova kroku společnost nekomentovala. „Můžeme tak jen spekulovat, zda nesouvisí s bojem hlavních akcionářských skupin o vedení společnosti,“ uvedl analytik společnosti BH Securities Jiří Zendulka.

O hlavu Juana a dalších členů představenstva usiloval realitní magnát Radovan Vítek, toho času největší akcionář Orka, který se v pondělí na odložené valné hromadě opět pokusí ovládnout představenstvo firmy.

Proti Vítkovi stojí hlavně fondy Alchemy a Kingstown, kteří se na svou stranu snaží získat také další menší podílníky. Oba fondy zkřížily s Vítkem zbraně už na valné hromadě loni v červnu. Tehdy se ještě tuzemskému miliardářovi ovládnout vedení Orka nepodařilo. V pondělí to zkusí znovu a je možné, že se mu nakonec na svou stranu podaří přetáhnout i zakladatele Orka a jeho generálního ředitele Jeana Francoise Otta, který má ve firmě podíl kolem deseti procent.