Tendr na vysílání rozhlasu v pásmu VKV se protáhne

Studio Českého rozhlasu

Studio Českého rozhlasu Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Zájemci o šíření signálu programů Českého rozhlasu na velmi krátkých vlnách (VKV) dostanou o tři týdny více času na podání nabídek. Původní termín v tendru za zhruba 150 milionů korun ročně končil ve čtvrtek, vedení veřejnoprávní stanice jej ale prodloužilo do 6. listopadu.

Český rozhlas se rozhodl vyhovět žádosti jednoho z účastníků tendru o posunutí termínu pro podání přihlášek. „Posun termínu samotný tendr nijak nezbrzdí. Proto jsme se rozhodli žádosti vyhovět,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro správu a provoz Michal Koliandr.

Cílem soutěže a nové smlouvy je zajistit technicky kvalitnější a bezpečnější distribuci signálu, než je vysílání přes satelit a aktualizovat a sjednotit technické a provozní podmínky vysílačů. Od jednoho dodavatele si také slibuje výhodnější podmínky a zjednodušení smluvních vztahů, neboť nyní stejnou službu zajišťuje téměř čtyři desítky firem po celé ČR.

Smlouva by měla být uzavřena na období do 31. října roku 2025, to se ale může podle potřeb rozhlasu a také vývoje a perspektivy analogového rozhlasového vysílání změnit.

„Díky nové smlouvě bude moci Český rozhlas svým posluchačům poskytovat kvalitní služby, které nebudou ohrožovat výpadky. Obzvláště důležité je to při krizových situacích, jako jsou například povodně,“ podotkl Koliandr.